Han er Norges største ølhund

Han er Norges største ølhund

Tegneserieskaper Frode Øverli har slått seg på hveteøl. Det er ikke derfor han er Årets Ølhund.

– Hos Frode Øverli ham får ølet en selvfølgelig plass i hverdagen, på en folkelig måte, strippa for jåleri, heter det i juryens begrunnelse for å utnevne tegneserieskaperen fra Bergen til Årets Ølhund. Vinneren var snar med å dele prisen med en gammel venn.

– Pondus fortjener nok prisen mer enn meg. Han har jo et så godt forhold til øl at han har overtatt en pub, sier Frode Øverli til Newswire.

Han ble overrakt prisen av juryformann Petter Nome under et arrangement i den nye Mathallen i Oslo.

– Jeg har fått priser for tegneseriene mine, men dette er sinnssykt gøy, en stor ære.

Utmerkelsen Årets Ølhund er innstiftet av Bryggeri- og drikkevareforeningen for å hedre personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester.

– Frode Øverli setter en svært viktig del av norsk ølkultur på kartet. Han lar menn få være menn. Mannen i gata får lov å være akkurat det, og får nyte sin halvliter, sa Nome.

Ifølge Øverli har Pondus et edruelig forhold til øl, kanskje i motsetning til det mange tror.

– Han sitter jo alltid med en halvliter med skum på, og skummet forsvinner jo ikke, men vi får anta at han tar en slurk innimellom. Kameraten hans, Jokke, er det nok litt verre med.

Øverli selv karakteriserer sitt eget forhold til øl som oppadgående.

– I den forstand at jeg er blitt mer bevisst på at det finnes mange ulike typer øl. Jeg tar ikke lenger bare med meg en sixpack, men har begynt å bla litt i ølhyllene. Jeg har slått meg litt på hveteøl.

Tidligere ølhunder

Årets Ølhund gjenoppstod for to år siden etter mange år i dvale. 2010-prisen gikk til daværende landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk for hans innsats for å styrke lokal ølproduksjon og for at norske produkter skulle få en egen hylle på Vinmonopolet.

I fjor var det Inge Staldvik, tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører som fikk utmerkelsen. Han driver en skjenkestue i Namdalen der kundene kan vege imellom hele 260 ulike øl. Blant tidligere prisvinnere finner vi visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen