- Det var kun en stilling i dette landet som kunne få meg til å forlate Gastronomisk Institutt, sier Harald Osa som har en rekke kokkebragder å se tilbake på. Han ble Årets Kjøkkensjef i 1986, bare 28 år gammel. Noen år før etablerte han Jans Mat & Vinhus som fortsatt er en av Stavangers ledende gourmetrestauranter. Siden 1988 har han vært lagleder for det norske kokkelandslaget og dermed ansvarlig for lagets store medaljefangst. Mange tilskriver nemlig Osa æren for å motivere til den kraftinnsatsen som må til for å kunne konkurrere i verdenstoppen. Osa har dermed mye til felles med, og stor respekt for, sin forgjenger, Willy Wüssenbach, som nå trekker seg tilbake etter 41 år ved Hotel Continental, 34 av dem som kjøkkensjef. Wüssenbach ble Årets Kjøkkensjef i 1981. Han har gitt ut kokebøker, og han har klekket ut noen av landets fremste kjøkkensjefer. Etter tredve år har han hatt ansvaret for i alt 600 kokkelærlinger. Blant dem stjernekokker som Bent Stiansen og Lars Erik Underthun. Wüssenbach styrke er ved siden av unike menneskelige egenskaper, sterk økonomisk sans, en god administrator og en særdeles dyktig kokk, påpeker Jon Øvrehus, direktør ved Continental, og får støtte fra både Mathis Berge, tidligere direktør, og ikke minst fra Ellen Brochmann, en av hotellet eiere. Hotel Continental er mer restarant enn hotell. 70 millioner var omsetningen av mat og drikke forrige år. I løpet av et år bespises og bedrikkes like mange gjester i Stortingsgaten 24-26 som det finnes innbyggere i Oslo. Theatercaféen er selvsagt bedriftens spydspiss, men Restaurant Lipp er også i støtet etter at Lars Barmen ble ansatt som kjøkkensjef for et år siden. Og Annen Etage lurer alle på når skal gjenoppstå og i hvilken form. Denne tidligere Michelin-restauranten ble nedlagt i fjor sommer. Det er ikke bare på personalsiden at Continental ruster opp. Det 250 kvadratmeter stor kjøkkenet er nylig pusset opp for et mangesifret beløp. Overgangen fra elektrisitet til gassfyrte ovner er ikke bare ressursbesparende, men gir også langt bedre kvalitet på det som serveres. (13.09.97)
Harald Osa inntar ny fyrtårnstilling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.
Les hele sakenAlle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.
Les hele saken