- Det var kun en stilling i dette landet som kunne få meg til å forlate Gastronomisk Institutt, sier Harald Osa som har en rekke kokkebragder å se tilbake på. Han ble Årets Kjøkkensjef i 1986, bare 28 år gammel. Noen år før etablerte han Jans Mat & Vinhus som fortsatt er en av Stavangers ledende gourmetrestauranter. Siden 1988 har han vært lagleder for det norske kokkelandslaget og dermed ansvarlig for lagets store medaljefangst. Mange tilskriver nemlig Osa æren for å motivere til den kraftinnsatsen som må til for å kunne konkurrere i verdenstoppen. Osa har dermed mye til felles med, og stor respekt for, sin forgjenger, Willy Wüssenbach, som nå trekker seg tilbake etter 41 år ved Hotel Continental, 34 av dem som kjøkkensjef. Wüssenbach ble Årets Kjøkkensjef i 1981. Han har gitt ut kokebøker, og han har klekket ut noen av landets fremste kjøkkensjefer. Etter tredve år har han hatt ansvaret for i alt 600 kokkelærlinger. Blant dem stjernekokker som Bent Stiansen og Lars Erik Underthun. Wüssenbach styrke er ved siden av unike menneskelige egenskaper, sterk økonomisk sans, en god administrator og en særdeles dyktig kokk, påpeker Jon Øvrehus, direktør ved Continental, og får støtte fra både Mathis Berge, tidligere direktør, og ikke minst fra Ellen Brochmann, en av hotellet eiere. Hotel Continental er mer restarant enn hotell. 70 millioner var omsetningen av mat og drikke forrige år. I løpet av et år bespises og bedrikkes like mange gjester i Stortingsgaten 24-26 som det finnes innbyggere i Oslo. Theatercaféen er selvsagt bedriftens spydspiss, men Restaurant Lipp er også i støtet etter at Lars Barmen ble ansatt som kjøkkensjef for et år siden. Og Annen Etage lurer alle på når skal gjenoppstå og i hvilken form. Denne tidligere Michelin-restauranten ble nedlagt i fjor sommer. Det er ikke bare på personalsiden at Continental ruster opp. Det 250 kvadratmeter stor kjøkkenet er nylig pusset opp for et mangesifret beløp. Overgangen fra elektrisitet til gassfyrte ovner er ikke bare ressursbesparende, men gir også langt bedre kvalitet på det som serveres. (13.09.97)
Harald Osa inntar ny fyrtårnstilling
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.
Les hele sakenLengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30
K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.
Les hele saken