- Det var kun en stilling i dette landet som kunne få meg til å forlate Gastronomisk Institutt, sier Harald Osa som har en rekke kokkebragder å se tilbake på. Han ble Årets Kjøkkensjef i 1986, bare 28 år gammel. Noen år før etablerte han Jans Mat & Vinhus som fortsatt er en av Stavangers ledende gourmetrestauranter. Siden 1988 har han vært lagleder for det norske kokkelandslaget og dermed ansvarlig for lagets store medaljefangst. Mange tilskriver nemlig Osa æren for å motivere til den kraftinnsatsen som må til for å kunne konkurrere i verdenstoppen. Osa har dermed mye til felles med, og stor respekt for, sin forgjenger, Willy Wüssenbach, som nå trekker seg tilbake etter 41 år ved Hotel Continental, 34 av dem som kjøkkensjef. Wüssenbach ble Årets Kjøkkensjef i 1981. Han har gitt ut kokebøker, og han har klekket ut noen av landets fremste kjøkkensjefer. Etter tredve år har han hatt ansvaret for i alt 600 kokkelærlinger. Blant dem stjernekokker som Bent Stiansen og Lars Erik Underthun. Wüssenbach styrke er ved siden av unike menneskelige egenskaper, sterk økonomisk sans, en god administrator og en særdeles dyktig kokk, påpeker Jon Øvrehus, direktør ved Continental, og får støtte fra både Mathis Berge, tidligere direktør, og ikke minst fra Ellen Brochmann, en av hotellet eiere. Hotel Continental er mer restarant enn hotell. 70 millioner var omsetningen av mat og drikke forrige år. I løpet av et år bespises og bedrikkes like mange gjester i Stortingsgaten 24-26 som det finnes innbyggere i Oslo. Theatercaféen er selvsagt bedriftens spydspiss, men Restaurant Lipp er også i støtet etter at Lars Barmen ble ansatt som kjøkkensjef for et år siden. Og Annen Etage lurer alle på når skal gjenoppstå og i hvilken form. Denne tidligere Michelin-restauranten ble nedlagt i fjor sommer. Det er ikke bare på personalsiden at Continental ruster opp. Det 250 kvadratmeter stor kjøkkenet er nylig pusset opp for et mangesifret beløp. Overgangen fra elektrisitet til gassfyrte ovner er ikke bare ressursbesparende, men gir også langt bedre kvalitet på det som serveres. (13.09.97)
Harald Osa inntar ny fyrtårnstilling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.
Les hele sakenVi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025
Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Superseriøs rock’n roll-rødvin
Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Gjør noe nytt med grillkyllingen
Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.
Les hele saken