Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or
Foto: (Tom Haga)

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.
29 Januar 2025 - 09:30

Håvard Werklands prisvinnende tallerkenrett kombinerer ørnefisk og europeisk hummer med selleri – både rot og stang – samt en klassisk, håndlaget sabayonne-saus.

Han ble bare slått av Frankrike, Danmark og Sverige i verdensfinalen. 

Norge leder fortsatt sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Bocuse d’Or er karriereendrende for enhver deltakende kokk, og især for mesterkokkene i toppsjiktet. 

30 år gamle Håvard Werkland har sin unge alder til tross allerede gjort seg sterkt bemerket gjennom jobben på Speilsalen i Trondheim - som han var med på fra starten og sørget for at fikk en Michelin-stjerne ett år etter åpningen.

Team Norway 2025: Grunde Gillund, commis, Håvard Werkland, kandidat og coach Christopher Davidsen. Foto: Berre

Han har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker og har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. 

Som Norges representant i Bocuse d'Or, valgte Håvard Christopher W. Davidsen som coach og Grunde Gillund som sin commis.

Christopher W. Davidsen fra Stavanger er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.

Grunde Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône
+
Ukens vin

Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône

Den er derfor veldig annerledes enn mange andre viner fra denne delen av det sørlige Rhône. Men samtidig et realt kupp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Forbereder OL: Michelinstjernene lyser stadig sterkere over Alto Adige
+

Forbereder OL: Michelinstjernene lyser stadig sterkere over Alto Adige

I Alto Adige i det nordøstre Italia skifter det mellom høye alpetopper og frodige dalbunner med et stort tilbud mellom himmel og jord. Fantastiske skimuligheter, kreative stjernerestauranter, gode viner og luksuriøse spa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit
Dagens rett

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit

Det er ikke bare kjøtt som kan grilles eller serveres med rødvinssaus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus
Dagens rett

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus

Lørdagskvelden er en kveld vi unner oss litt ekstra godt - dagens rett er intet unntak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône
+
Ukens vin

Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône

Den er derfor veldig annerledes enn mange andre viner fra denne delen av det sørlige Rhône. Men samtidig et realt kupp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forbereder OL: Michelinstjernene lyser stadig sterkere over Alto Adige
+

Forbereder OL: Michelinstjernene lyser stadig sterkere over Alto Adige

I Alto Adige i det nordøstre Italia skifter det mellom høye alpetopper og frodige dalbunner med et stort tilbud mellom himmel og jord. Fantastiske skimuligheter, kreative stjernerestauranter, gode viner og luksuriøse spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke mer enn en pakke røykelaks i skiver som skal til for å skape vårstemning
Dagens rett

Det er ikke mer enn en pakke røykelaks i skiver som skal til for å skape vårstemning

Når fennikel, epler og rødløk får trekke i dressing en tid før servering, får resten ekstra smak og da er det bare lakseskivene på toppen som mangler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit
Dagens rett

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit

Det er ikke bare kjøtt som kan grilles eller serveres med rødvinssaus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her