Heder til ølentusiast

Skjenkestue-vert, sauebonde, tidligere stortingsmann og ølvenn Inge Staldvik er Årets ølhund.
01 November 2011 - 15:14

Bryggeri- og drikkevareforeningen hedret fredag Inge Staldvik for på uegennyttig grunnlag å ha gjort norsk øl store tjenester. Det melder det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Den tidligere stortingspolitikeren har i flere år drevet skjenkestue i den nedlagte skolen i Skorovatn. Staldvik er også sauebonde, men har samtidig klart å bygge opp ei skjenkestue som nærmest er blitt et valfartssted for ølkjennere fra hele Norden.

- I 2005 kastet Inge Staldvik sine øyne på bygda Skorovatn, et nedlagt gruvesamfunn som var i ferd med å bli en tragisk spøkelsesby. Han bestemte seg for å redde bygda med mat og øl, sa prisutdeler Erik Solheim.

I et samfunn med 57 innbyggere serverer han nå 260 ulike typer øl fra 25 land, med hovedvekt på norsk øl og bryggekultur.

- Hele Norge har fått en fantastisk flora av bryggerier. Jeg ser på det som en viktig oppgave å få frem alt det gode ølet som finnes her i landet, sa Inge Staldvik da han mottok prisen av Erik Solheim og Petter Nome fredag kveld.

Mange av de som har flyttet fra Skorovatn kommer nå tilbake og innreder gamle arbeiderboliger til fritidshus. De setter også stor pris på Staldviks skjenkestue i bygda.

Juryen sier i sin begrunnelse at Inge Staldvik er en fargerik idealist fra utkant-Norge som kombinerer ølkultur og lokalkultur på en fantastisk måte. Skjenkestova har skapt optimisme og nytt liv i et lokalsamfunn som holdt på å dø ut.

- Han har skapt næringsvirksomhet, trivsel og stolthet i bygda, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan kommune.

Prisen Årets Ølhund ble gjeninnstiftet i fjor etter mange års dvale. Da gikk prisen til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Tidligere prisvinnere er blant andre visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman. Blant årets kandidater var politiker Trine Skei Grande, Apéritif-redaktør Aase E. Jacobsen, utelivsgründer Jan Vardøen og kokk Ole Martin Alfsen.

Prisen ble utdelt på årets Juleølpremiere i Kulturkirken Jakob i Oslo.

(Foto: Kaia Means)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her