Heder til ølentusiast

Skjenkestue-vert, sauebonde, tidligere stortingsmann og ølvenn Inge Staldvik er Årets ølhund.

Bryggeri- og drikkevareforeningen hedret fredag Inge Staldvik for på uegennyttig grunnlag å ha gjort norsk øl store tjenester. Det melder det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Den tidligere stortingspolitikeren har i flere år drevet skjenkestue i den nedlagte skolen i Skorovatn. Staldvik er også sauebonde, men har samtidig klart å bygge opp ei skjenkestue som nærmest er blitt et valfartssted for ølkjennere fra hele Norden.

- I 2005 kastet Inge Staldvik sine øyne på bygda Skorovatn, et nedlagt gruvesamfunn som var i ferd med å bli en tragisk spøkelsesby. Han bestemte seg for å redde bygda med mat og øl, sa prisutdeler Erik Solheim.

I et samfunn med 57 innbyggere serverer han nå 260 ulike typer øl fra 25 land, med hovedvekt på norsk øl og bryggekultur.

- Hele Norge har fått en fantastisk flora av bryggerier. Jeg ser på det som en viktig oppgave å få frem alt det gode ølet som finnes her i landet, sa Inge Staldvik da han mottok prisen av Erik Solheim og Petter Nome fredag kveld.

Mange av de som har flyttet fra Skorovatn kommer nå tilbake og innreder gamle arbeiderboliger til fritidshus. De setter også stor pris på Staldviks skjenkestue i bygda.

Juryen sier i sin begrunnelse at Inge Staldvik er en fargerik idealist fra utkant-Norge som kombinerer ølkultur og lokalkultur på en fantastisk måte. Skjenkestova har skapt optimisme og nytt liv i et lokalsamfunn som holdt på å dø ut.

- Han har skapt næringsvirksomhet, trivsel og stolthet i bygda, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan kommune.

Prisen Årets Ølhund ble gjeninnstiftet i fjor etter mange års dvale. Da gikk prisen til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Tidligere prisvinnere er blant andre visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman. Blant årets kandidater var politiker Trine Skei Grande, Apéritif-redaktør Aase E. Jacobsen, utelivsgründer Jan Vardøen og kokk Ole Martin Alfsen.

Prisen ble utdelt på årets Juleølpremiere i Kulturkirken Jakob i Oslo.

(Foto: Kaia Means)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen