Heier på Karla

Hun er kokk på stjernerestauranten Bagatelle og har trent mye før deltakelsen i VM. Karla Siverts (21) fra Oslo er en av de 20 deltakerne på Yrkeslandslaget til WorldSkills i Calgary.
Redaksjonen
02 September 2009 - 18:00

Konkurransen i WorldSkills går over 15 timer fordelt på fire dager hvor Karla Siverts og konkurrenter fra hele verden skal lage fire menyer. Den fjerde dagen vet hun ingen ting om før konkurransedagen. Det kalles "mystery basket" og er en kurv med til da ukjente råvarer. Da er utfordringen å komponere en stor meny på strak arm.

Aksept fra arbeidsgiver
Svein Magnus Gjønvik, som driver bedriften Matakademiet i Trondheim, er sammen med teamet på Bagatelle Karlas trener og rådgiver. Han er med i dommerkollegiet under WorldSkills for sjette gang. Han vet derfor mye om hva Karla kan vente seg.

- Jeg har styrt henne inn på grovområdene hun kan konsentrere seg om før oppgavene blir kjent. Karla er dyktig på smak og anretning - både varme og kalde retter. Som en del av treningen har vi blant annet jobbe med is, kremer og andre basisdesserter som enkelt kan justeres. Vi planlegger taktisk, men det er hun som skal gjennomføre. Derfor må hun lære å tenke ut løsningene selv.

- Karla har fått aksept av arbeidsgiveren til å trene. Det er viktig når man skal forberede seg til en konkurranse, sier han.

Gjønvik understreker at selv om gourmetkokkene får stor oppmerksomhet, trenger faget et bredt utvalg av hverdagskokker. Bransjen har en stor utfordring i å skaffe sterke fagutøvere som jobber i de tradisjonelle kjøkken rundt i hele landet.

Men Karla har valgt å jobbe som gourmetkokk, blant annet fordi hun trives best i restaurant med kveldsjobbing.

Som en skole
Hun tok fagbrevet for et par år siden etter skole og hadde læreplass på restaurant Victor.
- Men du er ikke utlært selv om du har tatt fagbrevet. Jeg blir aldri utlært, sier Karla, som er sugen på å lære seg mest mulig. Om noen år håper hun å åpne egen restaurant på Island sammen med sin islandske kokke-kjæreste. Men først skal hun jobbe noen år på Bagatelle.

- Det er nesten som en skole å jobbe her. Vi jobber mye og det er en livsstil, sier hun og fortsetter:

- Jeg føler meg veldig heldig som jobber i et slikt fagmiljø. Her lærer jeg mye og jeg føler at jobben gir meg mye trening fram mot WorldSkills. Vi er åtte kokker på kjøkkenet og kan ha opptil 100 gjester i restauranten, men da "koker" det. Arbeidet er organisert i stasjoner hvor vi har hvert vårt ansvar. Dette roterer. Nå står jeg på kjøttgarnityr og tidligere har jeg hatt blant annet dessert-stasjonen, men vi gjør andre ting ved siden av så det blir ikke ensformig.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 16 av fagene med 19 deltakere.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her