Heini suverent raskest

Heini Petersen mer enn noen gang rustet for VM i slutten av måneden. For tredje gang gikk han av med seieren og er snart på vei til Galway.
Aase E. Jacobsen
11 September 2007 - 10:49

Årets og fjorårets vinner av østers-NM Heini Petersen, frilanskokk, sørget for så vel personlig rekord som kanskje den beste norske prestasjonen noensinne.

En total på 2.04 er ikke bare veldig raskt, men vitner også om et særdeles godt håndlag.

Perfekt åpning
Østersåpning som konkurranseform handler ikke bare om hurtighet, men også om presentasjon. Østersene skal være helt perfekt åpnet, uten skader eller rester av skall.

De skal dessuten være løsnet 100 prosent og klare til å spises.

Her kan du også se artikkel og video hos VG

Så er da Petersen en av de virkelige veteranene i denne sporten. Det er også mannen på andreplassen, Gorm Nørum, DS Louise, Oslo, også han opprinnelig dansk. Nørum ble nummer tre i fjorårets NM og forbedret sin egeninnsats gjennom et totalresultat på 3.43.

Tøffe flatøsters
Thomas Haug, Olavsgaard som vant østers-NM i 1997, måtte i år nøye seg med tredjeplassen, og det foran et tettpakket Egertorg midt i Oslo Sentrum.

Årets NM var en del av Oslo Høstfestival i regi av Oslo Arrangement.

Her kan du også se artikkel og video hos VG

Konkurranseøstersen var også i år fra Michael Kelly, Galway (Irland) som importeres av A La Carte Produkter. Denne såkalte flatøstersen (ostrea edulis), er langt hardere å åpne enn den mest vanlige østerstypen, nemlig gigas. Flatøsters er den samme type østers som brukes i VM. Denne gedigne folkefesten finner sted i Galway på Irlands vestkyst den 30. september.

Tredje VM-seier?
Og der skal altså Petersen forsvare de norske fargene og forhåpentligvis hente hjem den tredje VM-seieren. I 2004 ble nemlig Ola Nilsson, Madserud Gård, verdensmester, og året etter ble det nok en norsk seier da Øystein Reinsborg, Real Food, ble best.

I år satt Reinsborg i juryen sammen med Eyvind Hellstrøm fra Restaurant Bagatelle og Thor Olav Skålvoll, A La Carte Produkter.

Til hjelp i forberedelsene frem til VM fikk norgesmesteren dessuten en Omega Seamaster til en verdi av 15.000 kroner i premie. Omega som besørger tidtaking til store internasjonale sportskonkurranser som OL, gikk også god for nøyaktig tid i årets østers-NM.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en sommerlig bruschetta på grillen
Dagens rett

Lag en sommerlig bruschetta på grillen

Noen ganger er det deilig å gjøre middagen så enkel som mulig, så hvorfor ikke lage noen italienske fristelser i dag?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her