Helt tørr eller bare nesten?

Det er ofte spørsmålet, men et det ikke alltid er noe entydig svar på. Her er en håndfull hvitviner som besvarer det på flere måter, og som alle er laget av den nye generasjonen av tyske produsenter.
Aase E. Jacobsen
20 Mai 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mange hevder fortsatt at de ikke liker tyske hvitviner, siden de forbindes med liebfraumilch og andre masseproduserte tyske hvitviner som i beste fall kan kalles sukkervann. Men ikke-tørr tysk hvitvin selger jevnt og trutt, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i tilbudet fra Vinmonopolet. Av 535 viner (75 cl) er bare 207 trocken. Og andelen av solgt volum er enda mer i disfavør av de tørre.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De færreste tyske hvitviner er imidlertid knusktørre, selv om det står trocken på etiketten og selv om de oppleves slik. Årsaken er at den ofte uttalte syrefriskheten "spiser" mye av sødmen slik at ettersmaken oppleves som tørr. Så det å se seg blind på restsødmen er lite nyttig. For i tillegg kommer det faktum at viner med restsødme har moderat alkohol, og alkohol smaker også "søtt" (og er kaloririk).

Naturmetoden
Non Dos Helt Tørr Riesling 2011 (51485) holder imidlertid det den lover med sine 2,5 gram sukker. Men den har nok fruktfylde til å tåle mangelen på sødme. Den starter nemlig med stor rund og deilig fruktighet og ender tørt og friskt med fine limetoner. En boksvin for den kresne, også når vi vet at den er gjæret med naturgjær og tappet med et minimum av filtrering og svovling. Noe som slett ikke er vanlig for boksviner som ofte er litt magrere enn flaskeparallellen nettopp fordi filtreringen har vært litt tøffere.

Hvis det blir for tørt, er Kesseler Riesling "R" 2008 (56554) et alternativ. Den har litt mer restsødme, 8,7 gram, men også litt lavere alkohol (11 mot 12) slik at "totalen" blir den samme. Det hele støttes nemlig opp av en svært frisk og god syre. En veldig harmonisk hvitvin hvor mesteparten av innholdet er laget etter "naturmetoden", altså uten bruk av fremmedgjær - en nygammel trend som har spredd seg som ild i gress blant Tysklands yngre rieslingprodusenter. Fordelen er at druens naturlige aromaer kommer bedre frem.

Syren gjør jobben
Men vin gjør seg nå en gang best i flaske, og til hjelp i studiet av tørr vs litt søt, er de to knallbillige og vellagete "tvillingene" Gruen Rheingau Riesling 2008 (58530) og Gruen Mosel Riesling 2008 (58531) svært nyttige. Førstnevnte er enda litt søtere (19 gram) men litt alkoholsvakere enn boksvinen. Nok en harmonisk kombinasjon hvor sødmen er svært godt integrert takket være fin syre. Og fruktfylden er god takket være samvittighetsfull dyrking.

En vin med 28 gram restsukker ville normalt oppleves som ganske søt, men den gang ei for en godt laget Mosel-vin. Som denne, for det er ikke noen emmen sødme som i liebraumilchene den byr på. Derimot en ren og god fruktsødme som holdes fint i sjakk av flott syre. Og med bare 9 prosent alkohol. Selv ganer med syreangst vil oppleve denne vinen som snill og behagelig, og syrefrikene vil uten problem signere på at den er tilstrekkelig frisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her