Henrik Sømo Solberg er Årets Grønne Kokk

Det var Henrik Sømo Solberg fra restaurant Statholdergaarden i Oslo som gikk av med den prestisjetunge seieren under messen Storhusholdning 2003 på Lillestrøm onsdag 5. februar.
Redaksjonen
05 Februar 2003 - 02:00

- En meget viktig satsning som forhåpentligvis vil kunne stimulere til et grønnere utbud på de varierte serveringsstedene rundt i landet vårt, sier helseminister Dagfinn Høybråten, og fortsetter: En mer bevisst holdning på frukt og grønnsaker i menyene fører til et sunnere kosthold, et mer variert, et mer spennende og i mange tilfeller et rett og slett bedre måltid smaksmessig. - Årets Grønne Kokk er viktig for den som nå har fått denne utmerkelsen. Vel fortjent! For meg er det i tillegg viktig at konkurransen er med på å fremme norsk folkehelse.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og Kokkenes Mesterlaug Oslo som har stått sammen som arrangør av denne konkurransen. Det er første gang en slik konkurranse finner sted i Norge, mens den har blitt gjennomført tidligere i Sverige. Der har den vært en suksess. Det er naturlig at dette har blitt vellykket, da det er helt i tiden med et grønnere engasjement i kostholdet, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Stor interesse for konkurransen
Interessen for denne konkurransen ble stor og det innsendte materialet meget bra, sier juryens formann, mesterkokk Harald Osa. Kokker fra hele landet ble invitert til å delta. Samtlige av de påmeldte måtte sende inn oppskrifter på en treretters meny med basis i grønnsaker, poteter, frukt og bær. Juryen har plukket ut 6 finalister til dagens store og krevende dyst. Deltakerne har gjort en flott innsats gjennom 5 konkurransetimer, sier Harald Osa, som videre understreker at dagens kokker blir mer og mer trendsettere i matfatet.
 
En meget viktig aktivitet
- Denne konkurransen er en spennende og meget viktig aktivitet, sier Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet. Hun mener den utgjør et meget viktig signal overfor hele storhusholdningsbransjen og også den vanlige forbruker. Tidens slagord er "kjør på grønt". Hennes visjon er at frukt og grønnsaker i enda større grad skal bugne fargerikt og fristende over det ganske land - til alle måltider. Uansett om du handler mat for å tilberede måltider hjemme eller velger å spise på et serveringssted, er et godt tilbud av frukt og grønnsaker viktig. Hun slår gjerne et spesielt slag for de grønne kantiner. - Alle kjenner de positive helseeffektene av et økt forbruk av frukt og grønnsaker, men la oss for all del ikke glemme at de smaker godt, avslutter hun.

Vi tror dette vil kunne fortsette
Med erfaringer fra Sverige og med den store interessen som er vist for Årets Grønne Kokk, har vi tro på at dette er en konkurranse som vil kunne fortsette i år framover, sier Mette B. Thurmann-Moe, Kokkenes Mesterlaug Oslo.

Gull, sølv og bronse plasserte seg slik:
w Henrik Sømo Solberg, Statholdergaarden, Oslo
w D. Christian Jøers, Gourmet Consulting, Stavanger
w Geir Magnus Svae, Tyrifjorden Hotel, Vikersund

De øvrige dyktige finalistene var:
w Christofer Bengtsson, Grand Café Oslo
w Gunjan W. Løwenherz, freelance
w Ola Dahl Andersen, Grødegård A/S

Juryen:
Harald Osa, Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, Jonny Trasti, Odd-Ivar Solvold, Nina Sjøen og Toril Gulbrandsen.

Premiene er: 
1. Premie: kr 15.000
2. Premie: kr 5.000
3. Premie: kr 3.000

Foto: Bengt Wilson

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her