Her er de heteste mattrendene

Matkritikere, mesterkokker og restauranteiere har talt.
18 August 2011 - 11:18

Dersom du skal spise ut - og være virkelig trendy - bør du velge en restaurant i skandinavisk bistro-stil som serverer «slow food» inspirert av det japanske kjøkken - og som bruker lokale råvarer.
 
Det er nemlig de heteste mattrendene, slik 285 medlemmer av The World´s 50 Best Restaurants Academy, ser det. Akademiet kårer hvert år verdens beste restauranter, og medlemmene er internasjonale mesterkokker, restauranteiere og anerkjente matkritikere. Undersøkelsen ble utført av Electrolux, som er sponsor av The World´s 50 Best Restaurants Academy.

I undersøkelsen ble akademiets medlemmer spurt om hva de trodde ville bli de dominerende restauranttrendene de neste to årene. Nesten 60 prosent av de spurte svarte at lokale smaker og råvarer fortsatt ville utgjøre den dominerende trenden. På den videre rangeringslisten fulgte «bistrorestauranter», «slow food» og «street food».

- Jeg tror det handler om å føle seg nær naturen, ikke forandre så mye på produktet, men å gjenskape og presentere det på en enkel og intuitiv måte for gjestene. De skal kunne gjenkjenne den gode smaken av produktet, sier den franske mesterkokken Anne-Sophie Pic. Hun har vært kjøkkensjef på restauranten Le Maison Pic i over 15 år, og vant tittelen verdens beste kvinnelige kokk i 2011.

Skandinavia setter standarden
På spørsmål om hvor de mest innflytelsesrike mattrendene kommer fra, viser resultatet fra undersøkelsen at det skandinaviske kjøkkenet lager de mest spennende rettene for tiden.

- Dette viser at skandinaviske mattradisjoner virkelig er i vinden. Den danske restauranten Noma i København har eksempelvis vunnet prisen for verdens beste restaurant to år på rad. I den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'Or havnet også en dansk, svensk og en norsk kokk på de tre første plassene. Dette er et tegn på at skandinavisk mat er svært populært, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge.

Det japanske kjøkken ble rangert som nummer to, noe som kan tyde på at enkelhet og det å være tro mot ingrediensene blir viktige trender i tiden fremover. Dette er egenskaper som også ligger nært opp til det skandinaviske kjøkkenet.

Men det er ikke bare eksotiske land som Norge og Japan som går en lys matframtid i møte. Frankrike, som er kjent som gastronomiens hjemland, blir rangert på tredjeplass i undersøkelsen.

Foto: Neil Farrin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her