Her er de heteste mattrendene

Matkritikere, mesterkokker og restauranteiere har talt.
18 August 2011 - 12:18

Dersom du skal spise ut - og være virkelig trendy - bør du velge en restaurant i skandinavisk bistro-stil som serverer «slow food» inspirert av det japanske kjøkken - og som bruker lokale råvarer.
 
Det er nemlig de heteste mattrendene, slik 285 medlemmer av The World´s 50 Best Restaurants Academy, ser det. Akademiet kårer hvert år verdens beste restauranter, og medlemmene er internasjonale mesterkokker, restauranteiere og anerkjente matkritikere. Undersøkelsen ble utført av Electrolux, som er sponsor av The World´s 50 Best Restaurants Academy.

I undersøkelsen ble akademiets medlemmer spurt om hva de trodde ville bli de dominerende restauranttrendene de neste to årene. Nesten 60 prosent av de spurte svarte at lokale smaker og råvarer fortsatt ville utgjøre den dominerende trenden. På den videre rangeringslisten fulgte «bistrorestauranter», «slow food» og «street food».

- Jeg tror det handler om å føle seg nær naturen, ikke forandre så mye på produktet, men å gjenskape og presentere det på en enkel og intuitiv måte for gjestene. De skal kunne gjenkjenne den gode smaken av produktet, sier den franske mesterkokken Anne-Sophie Pic. Hun har vært kjøkkensjef på restauranten Le Maison Pic i over 15 år, og vant tittelen verdens beste kvinnelige kokk i 2011.

Skandinavia setter standarden
På spørsmål om hvor de mest innflytelsesrike mattrendene kommer fra, viser resultatet fra undersøkelsen at det skandinaviske kjøkkenet lager de mest spennende rettene for tiden.

- Dette viser at skandinaviske mattradisjoner virkelig er i vinden. Den danske restauranten Noma i København har eksempelvis vunnet prisen for verdens beste restaurant to år på rad. I den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'Or havnet også en dansk, svensk og en norsk kokk på de tre første plassene. Dette er et tegn på at skandinavisk mat er svært populært, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge.

Det japanske kjøkken ble rangert som nummer to, noe som kan tyde på at enkelhet og det å være tro mot ingrediensene blir viktige trender i tiden fremover. Dette er egenskaper som også ligger nært opp til det skandinaviske kjøkkenet.

Men det er ikke bare eksotiske land som Norge og Japan som går en lys matframtid i møte. Frankrike, som er kjent som gastronomiens hjemland, blir rangert på tredjeplass i undersøkelsen.

Foto: Neil Farrin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her