Reise
Her kan du sove til duften av bergamott

Her kan du sove til duften av bergamott

I Calabria i Sør-Italia kan du overnatte blant områdets unike bergamottrær og nyte det lokale kjøkkenets berømte smakfulle enkelhet. Som hos Ugo Sergio på Il Bergamotto.
29 April 2022 - 12:00
Ugo Sergi viser fram sine bergamottappelsiner. Foto: Il Bergamotto

For 25 år siden fant advokaten Ugo Sergi ut at han var lei både yrket og bylivet og flyttet på landet. Han startet en agriturismo, Il Bergamotto, som ligger omtrent i «snuten» på den italienske støvelen. Gården består av en restaurert olivenpresse hvor låvebygningene er gjort om til soverom. Fra terrassen med rosebusker og palmetrær, har du gjennom frukthagen utsikt til det Ioniske hav.

Den lille landsbyen Amendolea, som ligger nede i dalen, er omgitt av grønnkledte fjell med mengder av oliventrær, eiketrær og et forfallent middelalderslott i åssidene. Dette er italiensk landliv slik du bare har hatt det i drømmene fram til nå. 

154 ulike aromaer

Ugo tar oss med ut i frukthagen. Han har på seg en rød- og blårutete tømmerskjorte som han har stappet oppi merkejeansene. Bondelivet er ikke som hos oss. Å spasere gjennom frukthagen hans føles som å vandre gjennom en reklamefilm for fruktjuice. Små trær på rekke og rad bærer sitrusfrukter tett i tett.

Men dette er verken mandariner, sitroner eller appelsiner. Den beste måten å beskrive fruktene på er «appelsiner med sitronskall». –Dette er bergamottappelsiner, forklarer Ugo. –Og dette er det eneste stedet i verden de vokser. Han plukker et par mørkegrønne, tykke blader og gnir dem i hendene. En myk frisk limearoma sprer seg. –Lukt på dette. Fra disse bladene lages bergamottolje, en viktig ingrediens i aromaterapi, sier han.

Bergamottappelsinene har et skrukkete og tykt skall og det er her godsakene sitter. Foto:

Fruktens styrke ligger imidlertid i skallet. –Kombinasjonen av 154 ulike essensielle oljer gir frukten en pomelo- eller grapefruktaktig smak og er basiskomponenten i mange parfymer, sier han og oppsummerer en liste over produkter som inneholder denne smaken, som Earl Grey-te, eau de cologne, såpe og shampo.

-Men i dag kan man kopiere oljens egenskaper kjemisk. Ugo selger hele avlingen til ett selskap, men han vet egentlig ikke hva de bruker frukten til. –Ryktene har det til at de selger videre til et multinasjonalt selskap som bruker den som en hemmelig ingrediens i brusen sin, sier han.

Og limoncello

I agriturismoet, i det som en gang var en olivenpresse, er et langt bord fylt opp med store vinflasker. De mangler etikett. –Typisk Calabria, ler Ugo og skjenker. Den rike fyldige vinen lages av naboen. Dette er nøyaktig slik du har forestilt deg å sitte ved et bord på det italienske bondelandet: utsikt over hagen, elva og dalen, mens du nyter friske grønnsaker og pasta, som «mama di casa» har brukt hele dagen på å tilberede.

Naturen i Calabria er noe av det mest uberørte i hele Italia. Foto: Il Bergamotto

Når denne husets frue kommer inn i rommet med de første tallerkenene blir alle stille. –Makaroni, sier hun til høylytt applaus, men så kan hun ikke holde seg lenger, men bryter ut i latter, når hun ser ansiktene våre. Makaroni i Calabria er nemlig noe helt annet enn makaroni på våre breddegrader. Hennes makaroni er som en hul tagliatelle, på lengde med en pekefinger, servert med en enkel tomatsaus over. Og het peperoncini, Sør-Italias svar på chili.

Frityrstekte aubergineskiver med et sprøtt ytre og caponata (blant annet auberginer, selleri, løk og kapers) er neste rett. Også den møtes av hurrarop. En god caponata krever perfekt timing. De ulike ingrediensene må tilsettes til rett tid, avhengig av koketiden. Store biter geitost og brød settes på bordet.

Desserten byr ikke på noen overraskelse: en stor bolle fylt med epler og mandariner, som fram til for et par timer siden fortsatt hang på treet.

Under etter-middag-praten, mens sola dukker ned bak fjellsiden og eslene skryter i frukthagen, kommer en flaske limoncello på bordet. 

Tarantella etter lunsj

Etter en nøysom frokost med nylaget bergamottsyltetøy og –juice er det på med joggeskoene. Lenger ned i dalen ligger en gresk landsby – Calabria var jo en del av Magna Graecia på 500- og 400-tallet f.Kr. Etter å ha krysset en elv, kommer vi til Galliciano. Det er en fjellandsby hvor en håndfull innbyggere fortsatt snakker gresk og har sin egen gresk-ortodokse kirke. Den ligger tvers over gaten for den katolske kirken i landsbyen. I baren på den lille plassen midt i landsbyen slurper eldre menn sin kaffe og diskuterer dagens hendelser. 

Vi ankommer i tide for lunsj. Nok en gang er det bord dekket med rødrutete duk og etikettløse flasker. Forretten er pasta med lyse linser. Men hva kalles de små rette makaronirørene? –Det er ditalini, hevder én, en annen mener bocolotti. En tredje pasta corto. Til slutt konkluderes det med at ingen egentlig vet. Det er som med vinen på bordet. Du har ingen ide om hva som er oppi flasken, annet enn at det smaker godt.

Så hører vi lyden av tamburiner og trekkspill. Det er tid for en tarantella, den raske dansen som i Norge er udødeliggjort gjennom Ibsens Et dukkehjem.

 

Kontaktinfo

Il Bergamotto

Amendolea

Reggio Calabria

AZIENDA AGRICOLA IL BERGAMOTTO

ugosergi@yahoo.it

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det danske romeventyret
+

Det danske romeventyret

Hvis «dansk rom» høres utenkelig ut, ja, da har du ikke fulgt med. I dag finnes 15 danske destillerier som lager rom fra bunnen av. Og rom som importeres fra Karibia for å modnes i Danmark.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin

I denne utgaven av magasinet Apéritif ser vi blant annet på burgundprisene, og spør om det franske kjøkken er dødt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Se i saken hvilke viner som venter på deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her