Hjemmeseier til landsby over kaffekjempe

Hjemmeseier til landsby over kaffekjempe

Verdens nest største kaffekjede ville etablere seg i Totnes. Da reiste innbyggerne seg i protest.
06 November 2012 - 17:30

Costa Coffee har rundt 1400 filialer i Storbritannia. Nå stod den lille byen Totnes i Devon, England, for tur. Alle avtaler med kommunen var i orden og lokale var funnet, skriver Stavanger Aftenblad.

Men Totnes er et unikt sted. Landsbyen med 8500 innbyggere er kjent som «transition town» – en landsby som prøver styrke det lokale næringslivet og den lokale økonomien framfor tyngre forretningsinteresser som tjener eiere langt borte. I og utenfor Totnes tester folk ut bærekraftige måter å organisere lokalsamfunnet og -økonomien på.

– Hele arbeidet vårt bygger på at vi er positive. «Nei» er et fremmedord. Men av og til må vi si nei. Selskaper kan bli for store. Da blir alt likt fordi de dreper det mindre næringslivet, og da ryker også det individuelle og valgmulighetene. Hadde Costa kommet hit, ville det ha undergravet ikke bare de små, lokale kafeene våre, men også forsyningskjeden. Dette er sårbare ting, sier leder for Transition Town Totens, Frances Northrop.

- Leieprisen for lokalet Costa så på steg fra 25.000 til 42.000 pund i året bare fordi de er en nasjonal kjede. For oss andre ville en sånn utvikling bety kroken på døra, påpeker Tony Kershaw, innehaver av en et fransk brasserie.
Da 5749 innbyggere hadde skrevet under på kampanjen, kom Costa-sjef Chris Rogers på besøk. Snart kom kunngjøringen om at Costa droppet planene i Totnes. «Vi respekterer kraften i følelsene» og «vi har gått nøye gjennom argumentene og har bestemt at vi ikke åpner i Totnes High Street», het det ifølge The Guardian.

Costa har tjent på beslutningen om å skrinlegge planene i Totnes, tror restauranteier Tony Kershaw. Han tror det beslutningen var motivert av økonomiske kalkyler, men mener tapet kaffekjempen lider i Totnes blir oppveid i flerfold av gratis, positiv PR.

LES OGSÅ: Dette må vi gjøre, sa Starbucks-gründeren

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her