Hjemmeseier til landsby over kaffekjempe

Hjemmeseier til landsby over kaffekjempe

Verdens nest største kaffekjede ville etablere seg i Totnes. Da reiste innbyggerne seg i protest.

Costa Coffee har rundt 1400 filialer i Storbritannia. Nå stod den lille byen Totnes i Devon, England, for tur. Alle avtaler med kommunen var i orden og lokale var funnet, skriver Stavanger Aftenblad.

Men Totnes er et unikt sted. Landsbyen med 8500 innbyggere er kjent som «transition town» – en landsby som prøver styrke det lokale næringslivet og den lokale økonomien framfor tyngre forretningsinteresser som tjener eiere langt borte. I og utenfor Totnes tester folk ut bærekraftige måter å organisere lokalsamfunnet og -økonomien på.

– Hele arbeidet vårt bygger på at vi er positive. «Nei» er et fremmedord. Men av og til må vi si nei. Selskaper kan bli for store. Da blir alt likt fordi de dreper det mindre næringslivet, og da ryker også det individuelle og valgmulighetene. Hadde Costa kommet hit, ville det ha undergravet ikke bare de små, lokale kafeene våre, men også forsyningskjeden. Dette er sårbare ting, sier leder for Transition Town Totens, Frances Northrop.

- Leieprisen for lokalet Costa så på steg fra 25.000 til 42.000 pund i året bare fordi de er en nasjonal kjede. For oss andre ville en sånn utvikling bety kroken på døra, påpeker Tony Kershaw, innehaver av en et fransk brasserie.
Da 5749 innbyggere hadde skrevet under på kampanjen, kom Costa-sjef Chris Rogers på besøk. Snart kom kunngjøringen om at Costa droppet planene i Totnes. «Vi respekterer kraften i følelsene» og «vi har gått nøye gjennom argumentene og har bestemt at vi ikke åpner i Totnes High Street», het det ifølge The Guardian.

Costa har tjent på beslutningen om å skrinlegge planene i Totnes, tror restauranteier Tony Kershaw. Han tror det beslutningen var motivert av økonomiske kalkyler, men mener tapet kaffekjempen lider i Totnes blir oppveid i flerfold av gratis, positiv PR.

LES OGSÅ: Dette må vi gjøre, sa Starbucks-gründeren

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen