Holder medlemskap skjult

Hvert femte medlem i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen holder medlemskapet skjult for sjefen sin.
Redaksjonen
15 August 2008 - 09:00

Det er redsel for å miste jobben som er årsaken mener Hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland.
 
- Medlemmer har rapportert om tilfeller av trakassering etter å ha organisert seg. Noen har fått sparken, mens andre har sluttet på bakgrunn av trakasseringen, sier Djevat Hisenaj, leder i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet Hordaland.
 
Vanligvis betaler arbeidsgiveren fagforeningskontingenten gjennom et fast trekk i lønnen. Men 19 prosent av medlemmene vil heller ha giro sendt hjem til seg privat. 
 
- Dette er medlemmer som vil betale selv for å holde medlemskapet skjult, sier Hisenaj.
 
Nye medlemmer
Hele to av tre ansatte i hotell- og restaurantbransjen er uorganiserte, men i sommer fikk Hisenaj åtte nye medlemmer ved Comfort Hotel Holberg i Bergen sentrum.
 
Stuepikene ved hotellet krever fulltidsstillinger for noen av ringevikarene. Hotellet har 149 rom, men for tiden ingen fast ansatte stuepiker.
 
To i front
- Det var to som gikk i front og meldte seg inn. Da var det lettere for oss andre å følge etter. I dag er åtte av tretten stuepiker organisert, sier tillitsvalgt Silje Kolltveit.
 
Hun mener mange i bransjen frykter konsekvensene av å organisere seg.
 
- Jeg har hørt om stuepiker som har organisert seg, og deretter fått sparken. Derfor skjønner jeg at noen vil holde medlemskapet sitt skjult. For oss var det viktig å stå frem og jobbe for forandring, sier Kolltveit til Bergens Tidende.
 
Hotelledelsen lover at to av de ansatte skal få tilbud om fulltidsstilling i løpet av høsten.
Ikke sjokkert
I Oslo og Akershus er de hotell- og restaurantansatte mer åpne om medlemskapet sitt.
 
- Men vi blir ikke sjokkert når nye medlemmer ber om at sjefen ikke får vite noe. Mange er skeptiske i starten, men åpner seg opp etter å ha møtt andre organiserte på arbeidsplassen, sier nestleder Birgit Tandberg i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Oslo og Akershus.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her