Holder medlemskap skjult

Hvert femte medlem i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen holder medlemskapet skjult for sjefen sin.

Det er redsel for å miste jobben som er årsaken mener Hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland.
 
- Medlemmer har rapportert om tilfeller av trakassering etter å ha organisert seg. Noen har fått sparken, mens andre har sluttet på bakgrunn av trakasseringen, sier Djevat Hisenaj, leder i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet Hordaland.
 
Vanligvis betaler arbeidsgiveren fagforeningskontingenten gjennom et fast trekk i lønnen. Men 19 prosent av medlemmene vil heller ha giro sendt hjem til seg privat. 
 
- Dette er medlemmer som vil betale selv for å holde medlemskapet skjult, sier Hisenaj.
 
Nye medlemmer
Hele to av tre ansatte i hotell- og restaurantbransjen er uorganiserte, men i sommer fikk Hisenaj åtte nye medlemmer ved Comfort Hotel Holberg i Bergen sentrum.
 
Stuepikene ved hotellet krever fulltidsstillinger for noen av ringevikarene. Hotellet har 149 rom, men for tiden ingen fast ansatte stuepiker.
 
To i front
- Det var to som gikk i front og meldte seg inn. Da var det lettere for oss andre å følge etter. I dag er åtte av tretten stuepiker organisert, sier tillitsvalgt Silje Kolltveit.
 
Hun mener mange i bransjen frykter konsekvensene av å organisere seg.
 
- Jeg har hørt om stuepiker som har organisert seg, og deretter fått sparken. Derfor skjønner jeg at noen vil holde medlemskapet sitt skjult. For oss var det viktig å stå frem og jobbe for forandring, sier Kolltveit til Bergens Tidende.
 
Hotelledelsen lover at to av de ansatte skal få tilbud om fulltidsstilling i løpet av høsten.
Ikke sjokkert
I Oslo og Akershus er de hotell- og restaurantansatte mer åpne om medlemskapet sitt.
 
- Men vi blir ikke sjokkert når nye medlemmer ber om at sjefen ikke får vite noe. Mange er skeptiske i starten, men åpner seg opp etter å ha møtt andre organiserte på arbeidsplassen, sier nestleder Birgit Tandberg i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Oslo og Akershus.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen