Høstlig delikatesse

Høst er vått løv, jord og kompost iblandet frisk sopp, snev av blomster og modne skogsbær. Det kan også en vin være. Denne ukens vin er et strålende eksempel. Og perfekt til høstlige anledninger og ditto spise. Sett den på drikkekartet
Redaksjonen
05 September 2001 - 01:00

Skogbunnaromaer finner vi i en rekke forskjellige viner, men det er noen som peker seg sterkere ut. Som nebbiolobaserte viner fra Piemonte, regionen mellom Milano og den italienske riviera for å si det veldig grovt. Barolo og Barbaresco er henholdsvis kongen og dronningen av denne druen. Men når priskurven blir brattere for hvert år som går, må vi noen ganger ty til alternativer.
 
Og de finnes, som i vinene fra Antichi Vigneti di Cantalupi som ikke er et kooperativ men en familiedrevet vingård med en årlig produksjon på rundt 150.000. Antichi Vigneti di Cantalupi holder til i Ghemme som er vesentlig lengre nord enn vekststedene for de to andre berømthetene. Selv om kvaliteten på druene er høy oppnås ikke på langt nær så høye priser for vinene herfra. Til glede for oss konsumenter.
 
For utvalget fra denne produsenten, for øvrig den beste i dette området, er svært interessant. Den vanlige Ghemme'n finnes nå i den supre 1996-utgaven. Nydelig duft av modne skogsbær, skogbunn, jord, god saftighet i anslaget, frisk med fine tanniner utover. Vellaget og perfekt til retter med fugl som saftig kylling av topp kvalitet (Kjølberg eller Stange).
 
Ghemme 1996 selges både i 75 cl (KK171173, kr 166) og 150 cl (KK761791 kr 350) for magnum. Selv om den store flasken kan oppleves som upraktisk, er den å foretrekke hvis du skal være flere enn 2-3 til bords. Det større volumet ikke bare gir vinen bedre plass å utvikle seg på, det sørger også for å holde den ung lengre. Og dermed har en større lagringskapasitet.
 
Et forhold som ikke minst er viktig for en mer kompleks og lagringsdyktig vin som enkeltvinmarksvinen Collis Carellae, også den som 96 og i begge formater (hhv KK171355, kr 223 for 75 cl og KK 761817 kr 460 for magnum). Her har du mer av alt i betydningen bedre struktur. En vin som trenger noe rikere fugleretter som and eller fasan, men også lam og kalv i høstlig anretning er nydelig til. Sett den på drikkekartet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her