Etter nesten fire års saksbehandling har Stortinget vedtatt at kvinner skal ha lovfestet rett til å amme i arbeidstiden med full lønn. Kvinner har hatt krav på fri for å amme siden 1956, men da uten lønn. Likevel er det mange kvinner som får lønn under amming, blant annet alle som arbeider i offentlig sektor og de i privat sektor som har dette nedfelt i en tariffavtale.
Den nye loven gir også ansatte i hotell- og restaurantbransjen lønn ved ammefri, selv om hovedavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet sier noe annet, skriver Reiselivsavisen.
– Hotell- og restaurantbransjen er en bransje der mange ikke har rett til lønnet ammefri i dag. Vi vet at disse kvinnene faktisk ammer mindre enn kvinner med høyere utdanning og høyere lønn, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.
Regjeringen har beregnet at det er rundt 8500 mødre i jobb som ikke har rett på lønn i barnets første leveår når mor ammer. Den nye loven gir rett til inntil én time fri per dag med lønn.
En beregning fra 2009 viser at kostnadene for bedriftene som i dag ikke lønner ammende mødre, vil bli på rundt 60 millioner kroner årlig. Det forutsetter at kvinnene har gjennomført ti og en halv måned mammaperm før de kommer tilbake i arbeid.
I dag er totalkostnaden noe høyere, ettersom lønningene har økt siden 2009.
Thorkildsen mener summen per ansatt blir lav, og at ammefraværet tilsvarer omtrent én uke per barn man føder.
- Det koster en arbeidsgiver i hotell- og restaurantbransjen ca. 4000 kr. Det er ikke en veldig stor utgift, sa Thorkildsen da Stortinget skulle stemme over loven.
Høyre og FrP stemte mot lovforslaget, mens Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre og KrF stemte for.