Julemat

Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Foto: (Sasha_Suzi)

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
24 November 2024 - 10:00

Det bor en baker i oss alle, og juleverksted med pepperkakebaking, pepperkakepynting og bygging av de flotteste pepperkakehus eller pepperkakeslott, er tradisjon i mange hjem.

Det er en del ting å huske på når man lager pepperkakehus. Vi har samlet de viktigste tipsene.

På neste side finner du selve oppskriften og ingrediensene du trenger

Det kan være lurt å...

La deigen ligge i kjøleskap i minst to timer, helst over natten, før du kjevler den ut. Da blir den enklere å jobbe med.

For å få lik tykkelse på vegger og tak legger du en ca. 5 mm tykk papplate (eller annet passende materiale) på hver side av deigen når du kjevler. Kjevlet stopper på malene, og hele leiven blir 5 mm tykk.

Før tak og vegger skjæres ut, legg pepperkakeleiven på en stekeplate med bakepapir og plasser den i fryseren i 30-60 minutter. Da vil delene lettere holde fasongen etter malene når de skjæres ut.

Vil du at huset skal bestå av noen buede vegger må de nystekte og varme delene (fortsatt på bakepapiret) legges over en rund form og avkjøles der.

Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.

Det kan være lurt med støttebjelker, ca. 1×1 cm tykke og ca. 5 cm lange. De bidrar til et større limfeste og et mer stabilt hus. Bjelkene lages av deigrester og plasseres på innsiden av hushjørnene. Stekes i ca. 15 minutter.

Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim. Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere.

La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til slutt.

Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset.

Gode oppskrifter

Hver familie har gjerne sin egen vri på pepperkakedeigen, men om du skulle føler trang til å prøve noe nytt eller ennå ikke har innarbeidet en familieoppskrift oppskrifter kan du jo prøve en av våre. 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan et pepperkakehus skal designes. Willy Wonkas fabrikk, New Yorks skyskrapere med eller uten King Kong eller kongelige slott - her er det fritt frem.

Men ofte kan de enkle husene, nennsomt pyntet av små barnehender, være de flotteste av alle.

For å unngå skuffelser kan det være lurt å ha litt ekstra deig i bakhånd. Da kan du enkelt lage nye deler om noen skulle brekke under monteringen.

Pepperkakehus - mal   (matprat.no)

På neste side finner du pepperkakeoppskriften du skal bruke

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La laksen bli eplekjekk
Dagens rett

La laksen bli eplekjekk

En deilig lakserett med nydelig smak av eple er dagens fristende oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her