Hugel skifter til diamkork
Foto: (Diam)

Hugel skifter til diamkork

Hugel skifter til diamkork etter å ha lett etter alternative korkløsninger siden 1998.
05 Juli 2007 - 19:01

"Korket vin" har vært et problem både for produsenter og sluttforbrukere i lang tid. Enkelte hevder at så mye som 5-10 prosent av viner som selges har feil. Disse gjenkjennes ved lukten av fuktig kjeller, støv og mugg.
 
Forurenset
Problemet er ofte forårsaket av forurenset kork, hvor soppangrep gir et bistoff kalt TCA. Soppen infiserer korken og dreper livet i vinen. Mikroskopiske mengder TCA er nok til å ødelegge vinen. TCA kan også stamme fra generelle urenheter i produksjonsutstyret.
 
Andre problemer med kork kan være at luft slipper gjennom der korken og flasken ikke er helt tett, for eksempel ved uttørring av kork, stadige temperaturskifter eller dårlig tilpasset kork.
 
Flate viner
Resultatet er ofte flate viner uten frukt og friskhet. Mange produsenter har derfor sett både kvalitets- og kostnadsmessig nytte av å skifte til mer sikre og rimeligere skrukork eller syntetisk kork. Dette er et stadig mer vanlig syn i vinmonopolhyllene i dag.
Men dette var ikke tilfredsstillende løsninger for Hugel-familien. På grunn av Hugels egne lagringssystemer lot skrukork seg ikke bruke. Skrukork kan noen ganger få lekkasje i forseglingen, og også svovelreaksjoner med uønskede aromautslag til tider.
 
Syntetisk kork brukes i dag generelt på unge, rimelige viner, men den kan overføre smak og mister med tid elastisiteten, og egner seg derfor svært dårlig ved mer enn ett års lagring.
 
Begynte i 1998
Derfor begynte Hugel så tidlig som i 1998 å lete etter alternative korkløsninger. Til slutt fant de den prisvinnende produsenten av den høyteknologiske diamkorken, Oeneo-Bouchage, og har sammen med dem i flere år testet ut og gjort erfaringer på området.
 
Resultatene av siste generasjon diamkork er overbevisende, risikoen for selve korkfeilene er redusert til det minimale. Ikke en kork har lekket i den 7 år lange testperioden, skriver Haugen-gruppen i en pressemelding.
 
Det man gjør er å kverne korkmaterialet opp i svært små partikler hvor man samtidig klarer å fjerne de "vin-uvennlige" TCA- stoffene ved svært kald CO2 behandling under høyt trykk, vaske og støpe en ny, perfekt formet, elastisk og nøytral kork som har fjernet feilkildene og beholdt fordelene fra den gamle kjente naturkorken.
 
Fordeler
I følge Haugen-gruppen har diamkorken disse fordelene:
• Den er nøytral til vinen, det er ikke mulig å overføre usmak fra kork til vinen
• Den sikrer normal og riktig utvikling av vinen ved lagring, og minimerer flaskevariasjon.
• Den meget lett å åpne, på den "gode, gamle måten"
 
Den nye korken er tilgjengelig på Hugels Gentil i Norge nå allerede i juli. Når erfaringsgrunnlaget blir enda mer omfattende, er det aktuelt også å skifte på Hugels andre viner.

Det er flere produsenter som planlegger eller allerede har gått over til diamkork. Produsenten Keller i Rheinhessen er godt i gang, og er først ute med sin Keller Riesling Trocken 2006. Den finnes i bestillingsutvalget med varenummer 56411.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her