Hugel skifter til diamkork
Foto: (Diam)

Hugel skifter til diamkork

Hugel skifter til diamkork etter å ha lett etter alternative korkløsninger siden 1998.
05 Juli 2007 - 18:01

"Korket vin" har vært et problem både for produsenter og sluttforbrukere i lang tid. Enkelte hevder at så mye som 5-10 prosent av viner som selges har feil. Disse gjenkjennes ved lukten av fuktig kjeller, støv og mugg.
 
Forurenset
Problemet er ofte forårsaket av forurenset kork, hvor soppangrep gir et bistoff kalt TCA. Soppen infiserer korken og dreper livet i vinen. Mikroskopiske mengder TCA er nok til å ødelegge vinen. TCA kan også stamme fra generelle urenheter i produksjonsutstyret.
 
Andre problemer med kork kan være at luft slipper gjennom der korken og flasken ikke er helt tett, for eksempel ved uttørring av kork, stadige temperaturskifter eller dårlig tilpasset kork.
 
Flate viner
Resultatet er ofte flate viner uten frukt og friskhet. Mange produsenter har derfor sett både kvalitets- og kostnadsmessig nytte av å skifte til mer sikre og rimeligere skrukork eller syntetisk kork. Dette er et stadig mer vanlig syn i vinmonopolhyllene i dag.
Men dette var ikke tilfredsstillende løsninger for Hugel-familien. På grunn av Hugels egne lagringssystemer lot skrukork seg ikke bruke. Skrukork kan noen ganger få lekkasje i forseglingen, og også svovelreaksjoner med uønskede aromautslag til tider.
 
Syntetisk kork brukes i dag generelt på unge, rimelige viner, men den kan overføre smak og mister med tid elastisiteten, og egner seg derfor svært dårlig ved mer enn ett års lagring.
 
Begynte i 1998
Derfor begynte Hugel så tidlig som i 1998 å lete etter alternative korkløsninger. Til slutt fant de den prisvinnende produsenten av den høyteknologiske diamkorken, Oeneo-Bouchage, og har sammen med dem i flere år testet ut og gjort erfaringer på området.
 
Resultatene av siste generasjon diamkork er overbevisende, risikoen for selve korkfeilene er redusert til det minimale. Ikke en kork har lekket i den 7 år lange testperioden, skriver Haugen-gruppen i en pressemelding.
 
Det man gjør er å kverne korkmaterialet opp i svært små partikler hvor man samtidig klarer å fjerne de "vin-uvennlige" TCA- stoffene ved svært kald CO2 behandling under høyt trykk, vaske og støpe en ny, perfekt formet, elastisk og nøytral kork som har fjernet feilkildene og beholdt fordelene fra den gamle kjente naturkorken.
 
Fordeler
I følge Haugen-gruppen har diamkorken disse fordelene:
• Den er nøytral til vinen, det er ikke mulig å overføre usmak fra kork til vinen
• Den sikrer normal og riktig utvikling av vinen ved lagring, og minimerer flaskevariasjon.
• Den meget lett å åpne, på den "gode, gamle måten"
 
Den nye korken er tilgjengelig på Hugels Gentil i Norge nå allerede i juli. Når erfaringsgrunnlaget blir enda mer omfattende, er det aktuelt også å skifte på Hugels andre viner.

Det er flere produsenter som planlegger eller allerede har gått over til diamkork. Produsenten Keller i Rheinhessen er godt i gang, og er først ute med sin Keller Riesling Trocken 2006. Den finnes i bestillingsutvalget med varenummer 56411.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her