Hvem av disse er årets beste eplemost?

Hvem av disse er årets beste eplemost?

Apéritifs smakspanel har plukket ut de åtte beste av i alt 78 eplemoster presset av årets høykvalitetsepler.

Eplemost blir stadig viktigere som alkoholfritt alternativ til mat og til usunn sukkerholdig drikke. De norske eplemostene er noe av de reneste som finnes. Spesielt eplemostene som deltar i den årlige kåringen, for de er verken filtrerte eller tilsatt noen konserveringsstoffer.

Derfor smaker norske epler så godt

De lages altså ved at eplene presses, mosten pasteuriseres (for holdbarhetens skyld) og deretter tappes i flaske eller boks, uten filtrering. Slik eplemoster er derfor uklare/grumsete og har gjerne bunnfall som er med å fylle ut smaksbildet.

I kåringen inngår både moster laget av én eplesort og moster laget av blanding av flere eplesorter eller også andre norske fruktsafter, dog ikke mer enn 20 prosent.

Blant årets moster er det åtte som skiller seg ut. To av dem er så gode at de fortjener tittelen Årets beste eplemost. Hvilke to det er avsløres under et arrangement i Mathallen tirsdag 25. november, kl 17.00.

Les mer om arrangementet her

Finalister i kategorien eplemoster med én eplesort - til sammen er 54 moster testet:

Ringi James Grieve fra Ringi, Slependen, Akershus
Eplemost Bramley fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Discovery fra Grønvik Eplemost, Fister, Rogaland
Nyhuus Eplemost Gravenstein fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark        

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 83 poeng):

Karin Scheider og Gravenstein Ulvik Frukt og Cideri, Eventyrmost Discovery fra Karine Nybøle og Anders Høibø, Aroma fra Fiskum Gårdsbutikk, Aroma fra Fiskum Fruktpresseri, Frisk og Frodig Summerred fra Epleblomsten, Premium Rød Aroma fra Dyre Gård, Aroma fra Erik og Grete Aarnes og Aroma fra Grønvik Eplemost.

Finalister i kategorien blandingsmoster - til sammen er 24 moster testet:

Eplemost Aroma/Summerred, Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Summerred/Discovery/Katja fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemoss Sofagalleriet, Moss, Østfold
Eple/gulrotjuice økologisk Katinka og gulrot fra Dyre Gård, Moss, Østfold

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 82 poeng):

Katja/Discovery og Katja/Aroma fra Nyhuus Gard og Rød Aroma/Gul Gravenstein fra Øivind og Jorunn Øygarden.

Fagsterkt smakspanel

Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert.

Smakssterk eplehøst

Eplesommeren 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Han forteller om en fantastisk vekstsesong med god smakskvalitet i alle epledistriktene. Særlig stor er avlingen i fruktområdene på Vestlandet.

På Østlandet er avlingen litt mer variabel, men jevnt over ganske normale volum. Like fullt er 2014 den største avlingen på seks år. Ikke minst kom eplene mye tidligere i hus takket være det varme været.

Meland trekker fram (viktige) eplesorter som discovery, summerred, rød gravenstein og aroma (både rød og vanlig) som ekstra vellykkete.

Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif og arrangeres for fjerde gang.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen