Hvitt fra sør

Ukens vin kommer langt sør fra og det passer jo godt når vi har lange og late sommeruker foran oss. Den er frisk og hvit og kommer dessuten som bag-in-box til en svært fordelaktig pris.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 01:00

Drostdy-Hof Steen 2001 (KK 974550, kr 263,83 for 3 liter) er en likendes hvit sørafrikaner som skapt for den norske sommeren. Den tar et lett dykk i lommeboken, er lett å ta med seg enten det er til vanns eller fjells og lett å like for mange. Dessuten er den lett å bruke enten du bare skal servere et glass kjølig hvitvin eller du skal by på sommerlig spise. Men ikke for lett, for nordmenn vil nemlig ha mye smak i hvitvinen. Og denne boksevinen har nok frukt og syre til å ta så vel enkle skalldyr- og fiskekomposisjoner (perfekt til rekene!) som anretninger med spekeskinke, grav- eller røykelaks og salater.

Druen steen er en sørafrikansk versjon av chenin blanc som er den franske betegnelsen. Den gir viner med rund frukt og gode syrer om enn noe bløtere enn hva resultatet er i Frankrike. Steen er populær bordvindrue i Sør-Afrika og gir både tørre og søte viner.

Drostdy-Hof er med sine knappe fire tiår et relativt ungt vinhus i sørafrikansk målestokk. Konseptet er moderne; her skreddersys viner etter hva markedet vil ha. Som jo er svært vanlig i den såkalte nye verden. Selv om Drostdy-Hofs hovedsete er i Tulbagh-dalen lengst nord i Coastal Region, hvor også druene til denne boksvinen stammer fra, foretas druekjøp ellers fra store deler av denne regionen nord for Cape Town. Her finner vi også de fleste gode vinområdene i landet.

Årsakene er klimaet som er ikke er altfor varmt på grunn av nærheten til Atlanterhavet og det faktum at de beste vinmarkene ligger i åssidene hvor det er enda bedre ventilasjon. Nedbøren er dessuten så stor at kunstig vanning er unødvendig. Jordsmonnet er variabelt fra svært næringsrikt, som ikke er så bra for kvalitetsdruer, til skrinn grusjord som er å foretrekke siden den gir bedre drenering og lar vinstokkene "sulte" litt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her