Hvitt fra sør

Ukens vin kommer langt sør fra og det passer jo godt når vi har lange og late sommeruker foran oss. Den er frisk og hvit og kommer dessuten som bag-in-box til en svært fordelaktig pris.

Drostdy-Hof Steen 2001 (KK 974550, kr 263,83 for 3 liter) er en likendes hvit sørafrikaner som skapt for den norske sommeren. Den tar et lett dykk i lommeboken, er lett å ta med seg enten det er til vanns eller fjells og lett å like for mange. Dessuten er den lett å bruke enten du bare skal servere et glass kjølig hvitvin eller du skal by på sommerlig spise. Men ikke for lett, for nordmenn vil nemlig ha mye smak i hvitvinen. Og denne boksevinen har nok frukt og syre til å ta så vel enkle skalldyr- og fiskekomposisjoner (perfekt til rekene!) som anretninger med spekeskinke, grav- eller røykelaks og salater.

Druen steen er en sørafrikansk versjon av chenin blanc som er den franske betegnelsen. Den gir viner med rund frukt og gode syrer om enn noe bløtere enn hva resultatet er i Frankrike. Steen er populær bordvindrue i Sør-Afrika og gir både tørre og søte viner.

Drostdy-Hof er med sine knappe fire tiår et relativt ungt vinhus i sørafrikansk målestokk. Konseptet er moderne; her skreddersys viner etter hva markedet vil ha. Som jo er svært vanlig i den såkalte nye verden. Selv om Drostdy-Hofs hovedsete er i Tulbagh-dalen lengst nord i Coastal Region, hvor også druene til denne boksvinen stammer fra, foretas druekjøp ellers fra store deler av denne regionen nord for Cape Town. Her finner vi også de fleste gode vinområdene i landet.

Årsakene er klimaet som er ikke er altfor varmt på grunn av nærheten til Atlanterhavet og det faktum at de beste vinmarkene ligger i åssidene hvor det er enda bedre ventilasjon. Nedbøren er dessuten så stor at kunstig vanning er unødvendig. Jordsmonnet er variabelt fra svært næringsrikt, som ikke er så bra for kvalitetsdruer, til skrinn grusjord som er å foretrekke siden den gir bedre drenering og lar vinstokkene "sulte" litt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen