Hvitt med trøkk

Mange liker ikke hvitvin fordi "det smaker så lite" eller fordi de synes de tørre hvitvinene blir for magre eller lette nærmest uansett prisklasse. Ukens vin er motsatsen til de smakslette hvitvinene. Den er rik med god friskhet hvilket er en forutsetning
Redaksjonen
25 April 2001 - 01:00

Hvitvinene fra Friuli i det nordøstre hjørnet av Italia er skikkelig i vinden både blant italienske vinelskere og de utenfor landets grenser. Og det i en tid da hvitvin sliter. Det er som kjent rødvin folk vil ha og selv til helt typiske hvitvinsretter. Årsaken til at Friulis hvite er så ettertraktete er derfor lett å forstå. De er svært smaksrike og de skiller seg ut. Her er det ikke bare de internasjonale druene som chardonnay og sauvignon. Du finner dem her også, men veldig ofte i blandinger med lokale druer som er høyeste mote.
 
Ukens vin Tocai Friulano Superiore 1999 (KK889931, kr 146,65, Ca de' Vin) er imidlertid ingen blanding. Den er laget av en lokal drue som har vært arbeidshesten i området. Den har gitt hverdagsvinen for å skylle ned den lokale maten som er en interessant blanding av italienske, østerrikske og slovenske mattradisjoner. Ganske fet mat som trenger gode syrer. Siden druen i varme år kan være syresvak, ble druene høstet tidlig, før de var umodne hvilket resulterte i ganske så nøytrale viner.
 
Med dagens kunnskap om druedyrking og moderne vinfremstilling har tocai friulano fått fornyet interesse. Og Roncho di Manzano som er produsenten bak ukens vin er en av de som har grepet på denne druen. Som de fleste andre produsenter gjør i dag høster de nå druene når de er modne men men ikke overmodne. Og avlingen holdes nede ved at halvparten av druene fjernes før de er modne for at de som er igjen på vinstokken skal få regjere alene.
 
Resultatet er en smaksrik vin med mye modne fruktaromaer og noe krydder som likevel har god friskhet. En riktig flott og ikke minst allsidig matvin som passer like godt til smaksrike fiskeretter som til kylling eller annet lyst kjøtt. Eller hvorfor ikke til en deilig vårlig tallerken med asparges og spekeskinke. Du får neppe tak i den uendelig delikate San Daniele-skinken fra Friuli og som mange foretrekker fremfor den fra Parma, men sistnevnte er selvsagt ikke så verst den heller.
 
Roncho di Manzano drives av en meget sjarmerende kvinne ved navn Roberta Borghese. Mannen, svogeren og svigerfaren står bak huset Livon som tilhører samme høye kvalitetsskiktet i Friuli, men Roberta gjør sine helt egne saker, og det med svært gode resultater. I motsetning til mange andre i området, lager hun like mye rødt som hvitt. På samme måten som for de hvite vinene har de røde god konsentrasjon og karakter. I området dyrkes det mye merlot og cabernet sauvignon samt cabernet franc hvilket lett kan gi vinene et veldig internasjonalt preg særlig når nye franske fat tas i bruk. Men Robertas rødviner er svært elegante.
 
Tilgjengelig i Norge for restaurantbransjen er Ronc di Rosazzo Rosso 1998 (CA1030, kr 163,93) som er en innsmigrende, rund og smaksrik rødvin med bløte tanniner men likevel tydelig karakter. Den er laget av cabernet sauvignon, merlot samt den lokale druen refosco som er den som gir vinen det lille ekstra.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her