Hvor mye alkohol skal vinen ha?

Spørsmålet reises nå av vinprodusenter i California. Viner av chardonnay og pinot noir som for 15 år siden inneholdt 12.5 prosent alkohol ligger i dag på 14 prosent eller mer. Zinfandel-viner kryper lett opp mot 15 til 16 prosent.

En nylig gjennomført smaking av 50 viner laget av merlot viste en gjennomsnittlig alkoholprosent på 13,9 prosent. Zinfandel laget av overmodne druer, som tok pusten fra folk for 25 år siden, er tilbake med en prosent på 15 til 16. Alkoholnivået er krøpet så høyt opp at enkelte vinmakere benytter moderne metoder for å redusere alkoholnivået, uten at de ønsker å kommentere det.
 
Årsaken ligger i at vinmakerne i California venter lenger med å plukke druene, lar de modne mer for å utvikle mer smak. Dess mer modne de blir, jo mer naturlig sukker utvikler de. Dess mer sukker det er når druene møter gjæren, dess mer alkohol får vi. Og her ligger dilemmaet.
 
- Jeg kan lett lage en vin med 15,5 prosent alkohol, men jeg er ikke sikker på at du vil sette pris på den, sier Nick Goldschmidt som er vinmaker hos Simi Winery og fortsetter: - Vi venter med å plukke for å hente frem aromaene og det betyr mer alkohol.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen