Hvordan skal en vinkjeller være?

Vi er heldige i Norge der klimaet er gunstig for vinlagring. Det er ikke tvingende nødvendig med dyre investeringer for å ha mulighet til å lagre dine utvalgte viner. Her får du gode tips fra vår spesialist; kvalitetssjef Frithjof Nicolaysen i A
Redaksjonen
06 Januar 2004 - 09:58

Mange har erfart at en flaske man har spart på slett ikke innfridde forventningene. Årsaken har sannsynligvis vært ugunstige lagringsforhold. Naturkorken må mange ganger ta sin del av skylden, men den lar vi ligge i denne omgang. Vin er konservert frukt og representerer et voldsomt mangfold sammenlignet med annen konservert frukt. Ikke minst er vinens kvalitet mer knyttet til sin geografiske opprinnelse enn noen av våre andre drikke- og matvarer. Klima, vekstforhold og druesort er avgjørende faktorer sammen med produksjonsteknikkene for vinens holdbarhet.

Modning
Men den mest robuste vin kan får holdbarheten ødelagt eller sterkt nedsatt. At vi oppbevarer vin lengre enn andre matvarer, skyldes den smaksutviklingen noen viner får på flaske. Og det forhold at noen viner er laget slik at de først skal modne en tid. Det skal vi ikke berøre i dette spørsmålet om vinkjeller.

Temperaturen er den mest kritiske faktoren. Vi er heldige i Norge der klimaet er gunstig for vinlagring. Det er ikke tvingende nødvendig med dyre investeringer i svalskap eller kostbare kjelleranlegg. Et norsk soverom kan fungere tilfredsstillende hvis det da ikke varmes opp i den kalde årstiden. Det viktigste å huske på er at temperaturen må ikke være over 25 grader i flere måneder.

Ikke for kaldt
Har du kjellerbod tilgjengelig, er det viktigst å huske på temperaturer under null. Ser vi bort fra frysetemperaturen rundt minus fem for svakvin, er lave temperaturer ikke ønskelig fordi vinen kan bli uklar og vi får mye vinstein. Særlig vin fra varme klimasoner har mye farge som kan felle ut og gjøre vinen uklar. Selv ung australsk vin kan ha fargebelegg på flasken. Dette gjelder i første rekke dyrere kvalitetsviner som har større mengde ekstraktstoffer enn de rimeligere. Vi ser mye av dette hvis vinen har frosset og man har vært heldig hvis ikke flasken er sprukket.

Er korken presset delvis ut, er det best med ny kork. Kok ny kork i vann og press den i. Vil man bruke vinen er det alltid nødvendig med dekantering for å unngå bunnfallet i flasken. Dette er helt ufarlig, men er ubehagelig sandaktig og bittert.

Uønsket blindsmaking
Det er heller ikke bra med for fuktig kjeller. Jeg ble som vindoktor tilkalt til en privat kjeller der etikettene på 600 flasker var falt av. Det må det fuktige klimaet ta skylden for. Da er det sannelig ikke lett å vite hvilken vin man trekker opp. Det er i dag heldigvis mange nyttige PC-programmer utviklet for å holde orden på hva man har i kjelleren. Et viktig verktøy dersom etiketten er falt av, eller du ut av programmet kan finne ut at du innehar vin som allerede burde ha vært konsumert. Det er nemlig fort gjort å miste oversikten dersom du har en del flasker.

Det finnes ikke noen presis svaltemperatur å anbefale. Vanligvis ligger anbefalingene blant vinprodusentene mellom 10 og 16 grader. Her senkes ikke modningen for mye samtidig med at holdbarheten sikres. Men husk alltid å forhøre deg om vinen. Det sikreste er å finne ut hvem som er importøren og som kan gi produsentens anbefaling. Det aller meste av vin som selges i Norge er ikke verd å vente med. Det er konsumvin som er ment å drikkes innen ett til to år.

Frithjof Nicolaysen
er Norges fremste autoritet på vin-produksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast. Nysgjerrighet til vinområdene verden over har gitt ham stor lokalkunnskap og gjort ham til en ettertraktet mat- og vinfaglig fore-dragsholder i inn- og utland.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her