Hvordan skal en vinkjeller være?

Vi er heldige i Norge der klimaet er gunstig for vinlagring. Det er ikke tvingende nødvendig med dyre investeringer for å ha mulighet til å lagre dine utvalgte viner. Her får du gode tips fra vår spesialist; kvalitetssjef Frithjof Nicolaysen i Arcus AS.

Mange har erfart at en flaske man har spart på slett ikke innfridde forventningene. Årsaken har sannsynligvis vært ugunstige lagringsforhold. Naturkorken må mange ganger ta sin del av skylden, men den lar vi ligge i denne omgang. Vin er konservert frukt og representerer et voldsomt mangfold sammenlignet med annen konservert frukt. Ikke minst er vinens kvalitet mer knyttet til sin geografiske opprinnelse enn noen av våre andre drikke- og matvarer. Klima, vekstforhold og druesort er avgjørende faktorer sammen med produksjonsteknikkene for vinens holdbarhet.

Modning
Men den mest robuste vin kan får holdbarheten ødelagt eller sterkt nedsatt. At vi oppbevarer vin lengre enn andre matvarer, skyldes den smaksutviklingen noen viner får på flaske. Og det forhold at noen viner er laget slik at de først skal modne en tid. Det skal vi ikke berøre i dette spørsmålet om vinkjeller.

Temperaturen er den mest kritiske faktoren. Vi er heldige i Norge der klimaet er gunstig for vinlagring. Det er ikke tvingende nødvendig med dyre investeringer i svalskap eller kostbare kjelleranlegg. Et norsk soverom kan fungere tilfredsstillende hvis det da ikke varmes opp i den kalde årstiden. Det viktigste å huske på er at temperaturen må ikke være over 25 grader i flere måneder.

Ikke for kaldt
Har du kjellerbod tilgjengelig, er det viktigst å huske på temperaturer under null. Ser vi bort fra frysetemperaturen rundt minus fem for svakvin, er lave temperaturer ikke ønskelig fordi vinen kan bli uklar og vi får mye vinstein. Særlig vin fra varme klimasoner har mye farge som kan felle ut og gjøre vinen uklar. Selv ung australsk vin kan ha fargebelegg på flasken. Dette gjelder i første rekke dyrere kvalitetsviner som har større mengde ekstraktstoffer enn de rimeligere. Vi ser mye av dette hvis vinen har frosset og man har vært heldig hvis ikke flasken er sprukket.

Er korken presset delvis ut, er det best med ny kork. Kok ny kork i vann og press den i. Vil man bruke vinen er det alltid nødvendig med dekantering for å unngå bunnfallet i flasken. Dette er helt ufarlig, men er ubehagelig sandaktig og bittert.

Uønsket blindsmaking
Det er heller ikke bra med for fuktig kjeller. Jeg ble som vindoktor tilkalt til en privat kjeller der etikettene på 600 flasker var falt av. Det må det fuktige klimaet ta skylden for. Da er det sannelig ikke lett å vite hvilken vin man trekker opp. Det er i dag heldigvis mange nyttige PC-programmer utviklet for å holde orden på hva man har i kjelleren. Et viktig verktøy dersom etiketten er falt av, eller du ut av programmet kan finne ut at du innehar vin som allerede burde ha vært konsumert. Det er nemlig fort gjort å miste oversikten dersom du har en del flasker.

Det finnes ikke noen presis svaltemperatur å anbefale. Vanligvis ligger anbefalingene blant vinprodusentene mellom 10 og 16 grader. Her senkes ikke modningen for mye samtidig med at holdbarheten sikres. Men husk alltid å forhøre deg om vinen. Det sikreste er å finne ut hvem som er importøren og som kan gi produsentens anbefaling. Det aller meste av vin som selges i Norge er ikke verd å vente med. Det er konsumvin som er ment å drikkes innen ett til to år.

Frithjof Nicolaysen
er Norges fremste autoritet på vin-produksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast. Nysgjerrighet til vinområdene verden over har gitt ham stor lokalkunnskap og gjort ham til en ettertraktet mat- og vinfaglig fore-dragsholder i inn- og utland.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen