Hvorfor hulrom i flaskebunnen?

Hvilken funksjon, om noen, har hulrommet i bunnen av vinflasken? Er det til for å skape et elegant utseende, eller gir det vinen bedre vilkår for utvikling i flasken? Frithjof Nicolaisen svarer Apéritifs lesere.
Redaksjonen
23 Mai 1999 - 21:07

Det er flere forklaringer på hulrommet. Det har vært kalt "ararat"-fjellet etter fjellet Noah strandet på og plantet vinstokken som første oppgave. I gamle dager var glasset mer ujevnt etter størkningen, og flaskene sto derfor stødigere med en
 
hvelvet bunn. Kontaktflaten langs den ytre ring gjorde at flasken ikke vippet frem og tilbake. Etter dette ble det senere en viss tradisjon for kvalitetsviner. På 1700-tallet kunne noen flasker ha et hulrom (eller oppstikning) som var til nesten midten av flasken. Man brukte et spesielt jern til å lage hulrommet som etter hvert ble en del av formen eller designpreget.
 
En annen glassteknisk forklaring er å unngå svake punkter i glasset ved å minimalisere kontaktflaten med underlaget, mens temperaturen falt og glasset størknet. I dagens moderne flaske er dette gjort ved små riller i glassoverflaten langs ytterkanten.
 
Noen hevder at hulrommet gjør bunnfallet mer kompakt og lettgjør dekantering. Denne forklaring er litt vanskeligere å støtte på grunn av at flaskene ligger og at bunnfallet samler seg langs siden. Riktignok stabiliseres flaskestabler ved å dytte halsen på flasken bak inn i bunnen på den foran.
 
Og sist lettgjorde hulrommet, særlig i større flasker, arbeidet for vinkelner som med sin tommelfinger fikk et godt grep og kunne servere fra slike flasker med en hånd på ryggen. Elegansen med dette kommer tydelig frem med servering av Champagne.
Frithjof Nicolaisen
26.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her