Hyklersk slalåm

Lasse Kjus, hele Norges vidundergutt på nedoverski, skapte for en måned siden storm i norske medier og i Skiforbundet etter å ha medvirket i en reklamefilm for øl. Kjus selv sa i begynnelsen at han hadde tenkt nøye gjennom det og at øl for ham ikke fremst
Redaksjonen
10 Februar 2001 - 22:36

Dette vakte enda større harme i forbundet, og det manglet ikke på fordømmelser av idrettsmannen som visstnok står som symbol for svært så mange unge. Det vakre bilde av den staute norske vellykkede alpinisten ble nok fullstendig knust etter den famøse rollen han spilte. Ungdommene hadde selvfølgelig aldri kunnet tenke seg at Kjus drakk øl.

Norske journalister ble tydeligvis fryktelig ambivalente. Å fordømme noen som medvirker i noe så ufarlig som en film for øl er vanskelig. Selvfølgelig også fordi de som bekler toppetasjen i flere av våre store aviser sjelden sier nei til en pils eller to. Men så er det det som er så mystisk med dagspressejournalister; å skrive om alkohol gir dem nesten en følelse av å avsløre noe kriminelt. Hvor mange ganger har ikke vi i Apéritif måtte forklare journalister at det ikke er forbudt å legge ut stoff på internett om vin eller brennevin.

En journalist i internettmediet diginotoday.no mente til og med at det var et mulig brudd på reklameforbudet at vi annonserte for at Apéritif har drinkoppskrifter. Han forsøkte til og med å få kommentarer fra Rusmiddeldirektoratet. Han lykkes ikke med det selvfølgelig. Denne lederen skal imidlertid ikke handle om Apéritif, men den lille anekdoten illustrerer hva Kjus utsatte seg for. Han måtte ikke bare hanskes med villfarne journalister som ble opphisset av å skrive om styggdommen, men også et forbund eller to som gjerne ser alkoholreklame bak ryggen på Kjus eller på siden av ham på vei nedover, men altså ikke når Kjus velger selv å fremstå på egne vegne.

Ikke én eneste journalist konfronterte idrettslederne med deres hyklerske slalåm. Ikke én av dem husket at Ishockeyforbundet ba på sin knær om at de måtte få lov til å ha alkoholreklame på banen da VM ble arrangert her hjemme ellers ville hele mesterskapet konke. Ikke én husket at en statsråd fra Bondevik-regjeringen ga dispensasjon. Ingen spurte om det er en prinsipiell forskjell på Kjus' rolle som reklamefigur i slalåmbakken eller hans rolle i en reklamefilm. Kanskje er det faktisk slik at han egentlig, sette med kritikernes øyne, burde være farligere som symbol der det ikke klart fremgår at han medvirker i reklame.

Men se, det er et spørsmål Idretts-Norge helst ikke vil ta stilling til. Det må være klart for de fleste at dette egentlig handler om penger og ikke om moral eller å beskytte ungdommen. Hadde det siste vært tilfelle, burde ingen norske idrettsutøvere stilt opp i konkurranser der de direkte og indirekte reklamerte for alkohol. Norske hoppere med reklame på brystet er ikke mindre reklamebærere enn Kjus i en skarve reklamefilm. Kanskje den viktigste forskjellen var at Kjus fikk pengene selv for jobben og ikke et hyklersk forbund som låner bort norske utøvere til alkoholreklame når det passer dem.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 1/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her