Hyklersk slalåm

Lasse Kjus, hele Norges vidundergutt på nedoverski, skapte for en måned siden storm i norske medier og i Skiforbundet etter å ha medvirket i en reklamefilm for øl. Kjus selv sa i begynnelsen at han hadde tenkt nøye gjennom det og at øl for ham ikke fremst
Redaksjonen
10 Februar 2001 - 22:36

Dette vakte enda større harme i forbundet, og det manglet ikke på fordømmelser av idrettsmannen som visstnok står som symbol for svært så mange unge. Det vakre bilde av den staute norske vellykkede alpinisten ble nok fullstendig knust etter den famøse rollen han spilte. Ungdommene hadde selvfølgelig aldri kunnet tenke seg at Kjus drakk øl.

Norske journalister ble tydeligvis fryktelig ambivalente. Å fordømme noen som medvirker i noe så ufarlig som en film for øl er vanskelig. Selvfølgelig også fordi de som bekler toppetasjen i flere av våre store aviser sjelden sier nei til en pils eller to. Men så er det det som er så mystisk med dagspressejournalister; å skrive om alkohol gir dem nesten en følelse av å avsløre noe kriminelt. Hvor mange ganger har ikke vi i Apéritif måtte forklare journalister at det ikke er forbudt å legge ut stoff på internett om vin eller brennevin.

En journalist i internettmediet diginotoday.no mente til og med at det var et mulig brudd på reklameforbudet at vi annonserte for at Apéritif har drinkoppskrifter. Han forsøkte til og med å få kommentarer fra Rusmiddeldirektoratet. Han lykkes ikke med det selvfølgelig. Denne lederen skal imidlertid ikke handle om Apéritif, men den lille anekdoten illustrerer hva Kjus utsatte seg for. Han måtte ikke bare hanskes med villfarne journalister som ble opphisset av å skrive om styggdommen, men også et forbund eller to som gjerne ser alkoholreklame bak ryggen på Kjus eller på siden av ham på vei nedover, men altså ikke når Kjus velger selv å fremstå på egne vegne.

Ikke én eneste journalist konfronterte idrettslederne med deres hyklerske slalåm. Ikke én av dem husket at Ishockeyforbundet ba på sin knær om at de måtte få lov til å ha alkoholreklame på banen da VM ble arrangert her hjemme ellers ville hele mesterskapet konke. Ikke én husket at en statsråd fra Bondevik-regjeringen ga dispensasjon. Ingen spurte om det er en prinsipiell forskjell på Kjus' rolle som reklamefigur i slalåmbakken eller hans rolle i en reklamefilm. Kanskje er det faktisk slik at han egentlig, sette med kritikernes øyne, burde være farligere som symbol der det ikke klart fremgår at han medvirker i reklame.

Men se, det er et spørsmål Idretts-Norge helst ikke vil ta stilling til. Det må være klart for de fleste at dette egentlig handler om penger og ikke om moral eller å beskytte ungdommen. Hadde det siste vært tilfelle, burde ingen norske idrettsutøvere stilt opp i konkurranser der de direkte og indirekte reklamerte for alkohol. Norske hoppere med reklame på brystet er ikke mindre reklamebærere enn Kjus i en skarve reklamefilm. Kanskje den viktigste forskjellen var at Kjus fikk pengene selv for jobben og ikke et hyklersk forbund som låner bort norske utøvere til alkoholreklame når det passer dem.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 1/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her