Hyller kvinnene med eget brennevin

Nå lanseres det en egen akevitt som hyller kvinnenes historiske betydning for norsk brennevinsproduksjon. Den nye akevitten, Fru Lysholm, er litt mildere i smaken enn vanlige akevitter.
Redaksjonen
31 Oktober 2001 - 02:00

Bakgrunnen for lanseringen er blant annet at Arcus Produkter har fått en del henvendelser fra publikum som ønsker seg en akevitt uten for sterkt maskulint preg.
 
- I tillegg har vi lyst til å hedre kvinnenes innsats for norsk brennevinsproduksjon. Kvinner har gjennom historien hatt langt større betydning for denne produksjonen enn mange aner, sier destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter.
 
Stolt jordmor
Produktutvikler Angelika Florvaag i Arcus Produkter har fulgt Fru Lysholm fra idéstadiet til ferdig drikk, og det var med dårlig skjult stolthet hun utbrakte den første skålen for Fru Lysholm. Det skjedde i dannet damelag blant tønner og fat under forhåndslanseringen for kvinner, med kvinner og av kvinner, hos Arcus Produkter mandag denne uken.
 
- Fru Lysholm er tradisjon og historie, ikke kvinnesak, sier Florvaag. Hun karakteriserer Fru Lysholm som snill og mild, i pakt med lysholmske tradisjoner. Fru Lysholm anbefales til tradisjonelle retter med mild til middels smaksstyrke.
 
"Frua" gjør seg godt rundt bordet, uansett kjønnssammensetning. I det nye produktet er det karve og anis. I tillegg domineres smaken av elegante sherry- og vaniljetoner fra to års lagring, sier hun.
 
Historiske dråper
Fru Lysholm er oppkalt etter Catharina Lysholm, som sammen med sin bror Heinrich Meincke lot bygge briggen "Trondhiems Prøve" i 1780 for å satse på krydderhandelen på Ost-Indien. I 1805 seilte skipet fra Trondheim med flere fat norsk akevitt i lasten, som man forgjeves forsøkte å selge i Batavia. I 1807 vendte "Trondhiems Prøve" tilbake, og da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Lysholm Linie var skapt. Lysholm Linie ble raskt firmaets mest populære produkt, og er i dag Nordens eldste eksisterende akevittmerke.
 
President Anne-Lise Mellbye i Norske akevitters venner opplyser at kvinnene har spilt en sterk rolle i akevittens historie.
 
- Alle akevitterers mor, Anna Von Sachsen, tok med seg 181 aquavitaeresepter i graven, til sin brors, kong Fredrik den andres store fortvilelse. Svenske Eva Ekblad har mye av æren for at poteten kom inn i akevittproduksjonen forteller en engasjert akevittpresident.
 
News Wire
 
Bildet:Produktutvikler Angelika Florvaag og president i Norske akevitters venner Anne-Lise Mellbye utbrakte den første skålen for Fru Lysholm i Arcus Produkters fatlager i Oslo. Foto: Christin Engelstad/Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her