Hyller kvinnene med eget brennevin

Nå lanseres det en egen akevitt som hyller kvinnenes historiske betydning for norsk brennevinsproduksjon. Den nye akevitten, Fru Lysholm, er litt mildere i smaken enn vanlige akevitter.
Redaksjonen
31 Oktober 2001 - 01:00

Bakgrunnen for lanseringen er blant annet at Arcus Produkter har fått en del henvendelser fra publikum som ønsker seg en akevitt uten for sterkt maskulint preg.
 
- I tillegg har vi lyst til å hedre kvinnenes innsats for norsk brennevinsproduksjon. Kvinner har gjennom historien hatt langt større betydning for denne produksjonen enn mange aner, sier destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter.
 
Stolt jordmor
Produktutvikler Angelika Florvaag i Arcus Produkter har fulgt Fru Lysholm fra idéstadiet til ferdig drikk, og det var med dårlig skjult stolthet hun utbrakte den første skålen for Fru Lysholm. Det skjedde i dannet damelag blant tønner og fat under forhåndslanseringen for kvinner, med kvinner og av kvinner, hos Arcus Produkter mandag denne uken.
 
- Fru Lysholm er tradisjon og historie, ikke kvinnesak, sier Florvaag. Hun karakteriserer Fru Lysholm som snill og mild, i pakt med lysholmske tradisjoner. Fru Lysholm anbefales til tradisjonelle retter med mild til middels smaksstyrke.
 
"Frua" gjør seg godt rundt bordet, uansett kjønnssammensetning. I det nye produktet er det karve og anis. I tillegg domineres smaken av elegante sherry- og vaniljetoner fra to års lagring, sier hun.
 
Historiske dråper
Fru Lysholm er oppkalt etter Catharina Lysholm, som sammen med sin bror Heinrich Meincke lot bygge briggen "Trondhiems Prøve" i 1780 for å satse på krydderhandelen på Ost-Indien. I 1805 seilte skipet fra Trondheim med flere fat norsk akevitt i lasten, som man forgjeves forsøkte å selge i Batavia. I 1807 vendte "Trondhiems Prøve" tilbake, og da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Lysholm Linie var skapt. Lysholm Linie ble raskt firmaets mest populære produkt, og er i dag Nordens eldste eksisterende akevittmerke.
 
President Anne-Lise Mellbye i Norske akevitters venner opplyser at kvinnene har spilt en sterk rolle i akevittens historie.
 
- Alle akevitterers mor, Anna Von Sachsen, tok med seg 181 aquavitaeresepter i graven, til sin brors, kong Fredrik den andres store fortvilelse. Svenske Eva Ekblad har mye av æren for at poteten kom inn i akevittproduksjonen forteller en engasjert akevittpresident.
 
News Wire
 
Bildet:Produktutvikler Angelika Florvaag og president i Norske akevitters venner Anne-Lise Mellbye utbrakte den første skålen for Fru Lysholm i Arcus Produkters fatlager i Oslo. Foto: Christin Engelstad/Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her