Hyller kvinnene med eget brennevin

Nå lanseres det en egen akevitt som hyller kvinnenes historiske betydning for norsk brennevinsproduksjon. Den nye akevitten, Fru Lysholm, er litt mildere i smaken enn vanlige akevitter.
Redaksjonen
31 Oktober 2001 - 02:00

Bakgrunnen for lanseringen er blant annet at Arcus Produkter har fått en del henvendelser fra publikum som ønsker seg en akevitt uten for sterkt maskulint preg.
 
- I tillegg har vi lyst til å hedre kvinnenes innsats for norsk brennevinsproduksjon. Kvinner har gjennom historien hatt langt større betydning for denne produksjonen enn mange aner, sier destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter.
 
Stolt jordmor
Produktutvikler Angelika Florvaag i Arcus Produkter har fulgt Fru Lysholm fra idéstadiet til ferdig drikk, og det var med dårlig skjult stolthet hun utbrakte den første skålen for Fru Lysholm. Det skjedde i dannet damelag blant tønner og fat under forhåndslanseringen for kvinner, med kvinner og av kvinner, hos Arcus Produkter mandag denne uken.
 
- Fru Lysholm er tradisjon og historie, ikke kvinnesak, sier Florvaag. Hun karakteriserer Fru Lysholm som snill og mild, i pakt med lysholmske tradisjoner. Fru Lysholm anbefales til tradisjonelle retter med mild til middels smaksstyrke.
 
"Frua" gjør seg godt rundt bordet, uansett kjønnssammensetning. I det nye produktet er det karve og anis. I tillegg domineres smaken av elegante sherry- og vaniljetoner fra to års lagring, sier hun.
 
Historiske dråper
Fru Lysholm er oppkalt etter Catharina Lysholm, som sammen med sin bror Heinrich Meincke lot bygge briggen "Trondhiems Prøve" i 1780 for å satse på krydderhandelen på Ost-Indien. I 1805 seilte skipet fra Trondheim med flere fat norsk akevitt i lasten, som man forgjeves forsøkte å selge i Batavia. I 1807 vendte "Trondhiems Prøve" tilbake, og da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Lysholm Linie var skapt. Lysholm Linie ble raskt firmaets mest populære produkt, og er i dag Nordens eldste eksisterende akevittmerke.
 
President Anne-Lise Mellbye i Norske akevitters venner opplyser at kvinnene har spilt en sterk rolle i akevittens historie.
 
- Alle akevitterers mor, Anna Von Sachsen, tok med seg 181 aquavitaeresepter i graven, til sin brors, kong Fredrik den andres store fortvilelse. Svenske Eva Ekblad har mye av æren for at poteten kom inn i akevittproduksjonen forteller en engasjert akevittpresident.
 
News Wire
 
Bildet:Produktutvikler Angelika Florvaag og president i Norske akevitters venner Anne-Lise Mellbye utbrakte den første skålen for Fru Lysholm i Arcus Produkters fatlager i Oslo. Foto: Christin Engelstad/Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her