I godt lag med høstgryte

Kylling er utgangspunkt for velsmakende gryteretter nå på høstparten. Og det enten vi ønsker en hjemlig norsk gryterett eller fristes til å sette til en internasjonal snert og ende opp med Coq au vin, Kylling Marengo eller Stroganoff. Oppskrifter og drikk
Redaksjonen
13 Desember 1999 - 21:46

Enten vi holder oss til det velprøvde norske eller går nye veier, har gryteretter med kylling som utgangs-punkt det til felles at de er enkle å tilberede. Vi trenger knapt åpne en eneste pose. Og for også å ta med den fordelen: Gryterettene kan tilberedes godt i forkant av at vi benker oss rundt bordet og er på lag med en velsmakende, varm høstgryte.

Coq au vin 4-5 porsjoner 1 stor kylling (ca 1500 g) 1 ss tomatpuré 100 g lettsaltet sideflesk 1 1/2 ts salt 3/4 ts hvit pepper evt. hønsebuljong (terning + vann) ca 20 sjalottløk 250 g sjampinjong 1 ss smør 1 ss hvetemel noen kvister timian til pynt

Marinade: 1/2 fl rødvin (ca 35 cl) 2 knuste båter hvitløk 1 laurbærblad 2 ss hakket fersk timian eller 1 ts tørket

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lag marinaden og legg i kyllingstykkene. Sett dem kjølig natten over eller på kjøkkenbenken i 4-5 timer. Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele, ha i tomatpuré og kok opp. Skjær sideflesket i små biter og stek dem i en panne.

Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen. Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. La det trekke i ca 40 minutter eller til kjøttet er mørt.

Surr imens løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen. Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Pynt med timian før servering. Server retten med poteter, ris eller brød.

Vinforslag: En burgunder er deilig til denne retten som rimleige Bourgogne Hautes Cotes de Beaune 1994 kroner 138,90 (30717, bestillingsutvalg) Budsjettalternativet er Col-di -Sasso Sangiovese Cabernet 1997 kroner 82,60 (11579, basis).

Kylling Marengo 6 porsjoner 2 kyllinger 2 ss olje 6 sjalottløk eller 1 løk litt persille 1/2 fl tørr hvitvin, evt 4 dl hønsebuljong og saften av ½ sitron 2 ss tomatpuré salt og pepper 6 kreps, evt krepsehaler/reker 250 g sjampinjong

Del hver kylling i 8 biter. Varm olje i en gryte og ha i kyllingstykkene. La dem bli gyllen brune. Tilsett finhakket sjalottløk og persille og stek litt videre. Tilsett hvitvin og tomatpuré og la retten trekke ved svak varme i ca 1/2 time. Smak til med salt og pepper. Anrett kyllingstykkene på serveringsfat eller tallerken, og pynt med kokt kreps og stekt sjampinjong. Server med poteter eller ris.

Vinforslag: En klassisk rett liker en klassisk vin selv om denne ikke har en klassisk adresse: Gallo Sonoma Laguna Ranch Chardonnay 1997 kroner 169,90 (30616, bestillingsutvalget). Billigløsning: Raimat Chardonnay 1998 kroner 98 (6351, bestillingsutvalget).

Kyllinggryte med bønner 4 porsjoner 600 g kyllingkjøtt i strimler 2 løk i båter olje til steking 50 g røkt kalkunpålegg i terninger 2 stilker selleri i ringer 1 boks hermetiske tomater 3 ss tomatpuré 2 1/2 dl hønsebuljong 1 boks hvite bønner (400 g) 1 liten boks hermetiske maiskorn 2 ss hakket fersk basilikum 2 ss hakket fersk oregano salt og pepper

Fres kyllingkjøtt og løk lett i en gryte. Tilsett de andre ingrediensene og kok opp. Smak til kyllinggryte. Server grovt brød til.

Drikkeforslag: En Aass pils eller en god bayer smaker godt til alternativt en rustikk men annerledes rødvin som Castel Pujol Tannat 1996 kroner 86,20 (10081, basis).

Chop suey 4 porsjoner 600 g renskåret kyllingkjøtt olje til steking 1 ss revet ingefær 1 stor løk 1 purre 3 gulrøtter 200 g sjampinjong 2 dl hønsebuljong (terning + vann) 2 dl bønnespirer 1 liten boks bambusskudd (225 g) 1 ts salt 1/2 ts hvit pepper 2 ss soyasaus

Skjær kjøttet i strimler og brun det lett i olje sammen med ingefær. Skjær løk og purre i ringer, gulrøttene i tynne strimler og soppen i skiver. Ha alt i gryten og hell over buljong. La retten trekke i ca 5 minutter. Tilsett bønnespirer og bambusskudd. Varm opp og smak til med salt, pepper og soyasaus. Server ris til.

Vinforslag: En frisk og fruktig hvitvin som Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Rielsing Spatlese 1998 kroner 85,80 (11173, basis) går godt til.

Ungarsk kyllinggulasj 4-5 porsjoner 1 stor kylling (ca 1500 ) smør til steking 2-3 rødløk i båter 1 ss paprikapulver 2 båter hakket hvitløk 1/2 ts malt karve/spisskummin revet skallet av 1/2 sitron 2 ss tomatpuré 3 dl hønsebuljong 1 beger seterrømme salt og pepper

Del kyllingen i 8 serveringsstykker og stek dem i smør i en gryte. Ta opp bitene og stek raskt løk og hvitløk sammen med paprikapulver, karve og sitronskall. Legg kyllingstykkene tilbake i gryten og tilsett tomatpuré, buljong og rømme. La gryten småkoke ca 40 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper. Server brød ved siden av.

Vinforslag: En god ungarsk rødvin er Villany Cabernet Sauvignon 1996 kroner 78 (13036, basis).

Kyllinggryte à la Stroganoff 4 porsjoner 600 g kyllingkjøtt i strimler smør til steking 8 småløk 200 g sjampinjong 5 dl hønsebuljong 1/2 ts tørr sennep 1/2 ts paprikapulver 1 ts worchestershiresaus salt og pepper 3 ss tomatpuré ørlite sukker 1 beger rømme eller 3 dl fløte 1 grønn paprika i strimler 1 rød paprika i strimler persilledryss

Brun kyllingstrimlene lett i en panne. Ha strimlene over i en kjele og tilsett lettstekt løk og sjampinjong. Tilsett buljong og de andre ingrediensene. La det småkoke noen minutter. Server med hakkede rødbeter og sylteagurk. Ris eller potetmos smaker godt til.

Drikkeforslag: Her kan du drikke så vel øl (pils eller bayer), hvitvin eller rødvin: Carmen Chardonnay 1998 kroner 96,50 (7058, test) eller Indigo Hills Zinfandel 1994 kroner 11660, test).

Foto: Lisa Westgaard Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Vinforslag Aase E. Jacobsen.

Les også: Apéritifs Kokebok Kylling Kylling - Pikant filet Vin til lyst kjøtt Apéritifs Polliste

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her