I siste liten

Bøker er alltid en velkommen og samtidig fornuftig julegave, også for den mat- og vinteresserte. Her er et knippe av våre favoritter fra høstens bokskred.

Til den som har lyst å bli kul kokk
Tom Victor Gausdal , regjerende nest beste kokk i verden, pryder omslaget til sin første kokebok. Det barske utseendet forteller at det er tøft å være kokk, både i kul betydning og at det er hardt arbeid. I hvert fall når du skal nå så langt som Tom Victor. I motsetning til hva som kunne forventes av en som har konkurrert i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse hvor mengden pirk er enorm, viser kokeboka hva som ligger hans hjerte nærmest - uten at han visste det. En bred presentasjon av den norske husmannskost en med bilder som gjør selv flesk og duppe sexy. Press. ISBN-10: 82 7547 202 4, kroner 399.
 

Til den som ikke er redd nynorsk
Arne Brimi har mottatt Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for å fremme norske tradisjoner og norsk matkultur, ikke for å tviholde på sin tilhørighet i den norske fjellheimen. Men det burde han. Selv ikke den langvarige TV-eksponeringen han har vært med på har påvirket Brimi'en. Heller tvert i mot. Derfor er kokeboka Brimis beste helstøpt og heilnorsk. Den råeste oppskriften er Rista rypehjarte som skal tres på en rypefjær og helst fra vingen til den som måtte gi sitt hjerte. Gyldendal. ISBN 82 05 30959 0, kroner 349.
 

Til matnerden - og den som vil bli det
De fleste forhold lar seg forklare. Men det er sjelden noen spør hvorfor ting er som de er. Først når du vet hvorfor har du mulighet til å endre eller forbedre. Det er grunnfilosofien i de nye kjemikokkenes arbeid . Molekylær gastronomi som fagfeltet er blitt hetende og som i stor grad identifiseres med franskmannen Hervé This ved College de France. Andreas Viestad, Dagbladets matskribent, har aldri vært redd for å stille dumme spørsmål. Derfor har han funnet seg godt til rette i dette miljøet. Resultatet heter Hvordan koke vann og beskriver godt hva boka handler om, men ikke bare hvordan du skal gjøre det men også hva som skjer. Enkelt og greit forklart. Derfor passer denne boka også til de med svært begrensete erfaringer på kjøkkenet, men som ønsker å hoppe over prøve og feile-stadiet. Hørte vi ordet menn? Cappelen. ISBN-10: 82 02 24318 1, kroner 379.
 

Til småbarnsfamilien
Perioden i livet hvor du har småbarn i huset er gjerne den hvor det er minst tid til å tenke på god mat. Og det skulle jo nettopp være omvendt. At barna oppdager og får utvikle smaken sin, vil gi dem økt livsglede. Men det kan være et sabla slit. Har du venner hvis hverdag stort sett er fylt med unger som ikke liker noen ting, kan Matpakka være en enkel men effektiv inspirasjonskilde. Selv om ideene først og fremst er beregnet på det du sender med ungene i barnehagen eller skolen, smaker de like godt hjemme. Cappelen. ISBN-10: 82 02 24780 2, kroner 249.
 

Til den som drømmer om stjerner
Eyvind Hellstrøm er ute med nok en kokebok, Bagateller for livsnytere , som han ikke ønsker skal bli nok en kokebok. Derfor byr han på litt mer enn bare oppskrifter, så vel småhistorier som vinforslag. Men aller mest ønsker han å inspirere nordmenn til å legge litt mer kjærlighet i maten de serverer. Så har du en amatørkokk med ambisjoner i vennekretsen, bør du sørge for at kokeboksamlingen kompletteres med Hellstrøms siste. Pantagruel Forlag. ISBN 8279002154, kroner 450.
 

Til den Italia-frelste
Mat og vin i Nord-Italia - en kulinarisk reiseguide er ingen bok for sofabordet. Heller på kjøkkenbordet når den store gourmetferien skal planlegges. For det er ikke til å komme forbi at denne delen av Italia, fra Piemonte og Valle d'Aosta i vest til Friuli i øst har utrolig mye og ikke minst allsidig å by på for den mat- og vinglade. De forskjellige underregionenes spesialiteter har fått karakter fra én til tre stjerner men må leses som forfatternes forslag til hva som er verdt å prøve eller ta med seg hjem. Regionen Emilia-Romagna som ligger nesten i Nord-Italia og derfor ikke er med, blir nok fortørnet over å måtte donere sin verdensberømte storhet parmesanosten til Lombardia selv om det medfører riktighet til en viss grad. Vigmostad & Bjørke. ISBN 82 419 0364 2, kroner 198.
 

Til den spillglade
Hvis du tilhører et vennemiljø hvor interessen for spill er like stor som den for vin, er kunnskapsspillet Vinens Verden tingen. Her kan dere nemlig teste dere selv og hverandre om detaljkunnskaper om vin fra primært Spania, Italia, Frankrike og Amerika. Spørsmålene finnes på tre nivåer og hver spiller kan selv velge hvilket nivå som skal besvares. Dermed kan nybegynnere spille sammen med de allvitende. Mange av de enkleste spørsmålene kan besvares med ja eller nei, så det er fullt mulig å gamble seg gjennom. Men det er jobare et spill.

Siden vinkunnskapen hos de fleste er konsentrert om Europa, vil Amerika-spørsmålene garantert bli de minst populære (akkurat som Egebergs ærespris i Geni). Men er du så uheldig å havne ofte i Amerika, kommer du i alle fall til å lære mye du ikke visste fra før. Flere spørsmål har lange svar. Dessuten er det innimellom grunnlag for tolkninger som kan vanskeliggjøre spillet og rett og slett ende med krangel! Og det vil vi jo ikke ha. Det er derfor lurt å ha oppslagsverkene klare. Aschehoug. Kroner 549.
 

Til den som vil vite mer
Lars Barmen har gjennom sin omfattende matkursvirksomhet oppdaget at det er et stort behov for kunnskap om råvarene som inngår i oppskriftene. Og som den gode kremmer han er, har han laget en kokebok hvor råvarene er i fokus, ikke bare om hvordan de blir til men også om hvordan de skal behandles i kjøkkenet. Barmens kjøkkenskole er ikke høstens lekreste kokebok, men derimot veldig praktisk. Så vel for den erfarne som for nybegynneren. ISBN: 82-489-0527-6, kroner 399.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen