Ikke alcopops i butikkene likevel

Stortinget stopper salget av alcopops i butikkene. Sosialkomiteen har utsatt saken til høsten. Regjeringen la opp til at vi skulle få leske oss på nye alkoholholdige drikkevarer fra 1. juli, men har lidd nederlag i Stortinget.

- Dette er nesten ikke til å tro. Etter EFTA-domstolens klare vedtak om å la dagligvarebutikkene få selge Hooch og andre alkohol-leskedrikker, stopper nå Stortinget behandlingen av saken. En EFTA-dom kan ikke ankes og må settes ut i livet så snart som mulig. - Hele handelen og produsenter og importører er sjokkert, sier Arve Røys Stranden i Strag-gruppen, importør av storselgeren Hooch.

Strag har siden 1995 hevdet at Norge diskriminerer smak ved at kun øl selges i dagligvarebutikker, mens alkoholholdige leskedrikker som Hooch med samme alkoholinnhold må selges på Vinmonopolet. Strag tok opp saken med ESA som igjen har fulgt opp saken overfor norske myndigheter. Mens Vinmonopolet har ca 160 butikker, er det 4-5000 dagligvarebutikker som selger øl under 4,75 volumprosent, og som altså nå likevel ikke får selge alcopops.

- ESA og vi vant saken i EFTA-domstolen, sier Stranden. Han mener at Norges svært svake argumenter for diskrimineringen nå videreføres i Stortinget. Norges internasjonale gode rykte for å være flink med å sette EUs regler ut i livet settes nå på spill. I tillegg tror vi at dette upopulære vedtaket ikke vil øke respekten for våre folkevalgte. Alt var nå tilrettelagt fra Regjeringens side; handelen har forberedt seg og forhandlinger mellom produsenter/importører og butikk-kjeder er gjennomført. Utsettelsen fører til at salget trolig ikke vil starte før 1. januar 2003, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen