Importerer kokker

Norge mangler 1 500 kokker. Nå importeres de fra utlandet.
Redaksjonen
22 Oktober 2007 - 12:00

Kokkemangelen er så stor nå at det lønner seg å fly inn kokker fra hele verden til masseintervjuer. Julebordsesongen er nemlig rett rundt hjørnet.
 
- Det begynte med at jeg fikk en SMS fra Adecco om muligheter for å jobbe i Skandinavia, forteller Stefano D'Ippolino til forbruker.no.
 
Snart julebord
Han var en av 46 kokker som var samlet på bemanningsbyråets kontorer i Oslo nylig. Her møtte han nepresentanter for norske restauranter og hoteller som har julebord rett rundt hjørnet.
 
Italieneren har jobbet som kokk i ni år. Dermed slår han den norske gjennomsnittskokken, de holder nemlig bare seks og et halt år i yrket.
 
Stort problem
Stor gjennomstrømming av personell er et problem for serveringsbransjen. Kokkene gir seg for tidlig og gir seg gjerne når de får barn. D'Ippolino på sin side vil gjerne jobbe med mat, presentasjon, smaker og lukter resten av livet. Aller helst vil han gjøre det i Norge.
 
- Jeg kjenner ikke norsk kjøkken spesielt godt, men det er derfor jeg har kommet hit. Dessuten liker jeg å koke fisk, sier den tidligere Michelin-kokken.
 
Allsidighet
- Jeg søker allsidige og stabile kokker, jeg har ikke behov for Michelinkokker, sier Food & Beverage Manager på Radisson SAS, Fred Anton F. Ravneberg.
 
Hotellet er en del av et stort nettverk, men mangler kokker - som resten av bransjen.
 
Bekymret
Ravnberg savner en allsidig kokk. En dedikert kokk som kan lage frokost, a la carte og buffeter står på ønskelisten. Han ser med bekymring på kokkemangelen. I år mangler Norge 1 500 kokker. I fjor manglet vi 1 100. Det er ikke akkurat noen positiv utvikling.
 
- Folk spiser mer ute og vi har en fantastisk omsetningsvekst, men uten nok folk kan vi ikke sette inn støtet på ordentlig, sier han.
 
For hardt
Tidligere informasjonssjef i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, Jens Petter Hagen, mener kokkene har for tøffe arbidsforhold. De har for mye å gjøre på jobb og arbeidstidene er uforutsigbare.
 
- Problemet er at kokker ikke orker å være i et sånt yrke mer enn i seks-syv år. Da får de gjerne barn og finner ut at et slikt yrke ikke kan kombineres med et vanlig familieliv, sier Hagen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her