– Importører må senke prisene etter skatteøkning

– Importører må senke prisene etter skatteøkning

Den svenske regjeringen vil øke alkoholskatten. Vinimportørene må ta støyten, svarer bransjen.

I Sverige foreslår regjeringen å øke alkoholskatten. Øl, vin og får sju prosent høyere skatt, sprit én prosent. Hvis budsjettforslaget vedtas, trer endringene i kraft fra januar 2014.

– Det kommer til å føre til stor konsekvenser, sier Henrik Björck i importøren PrimeWine Group till WOW News.

– En skatteøkning på sju prosent er for stor til at den ikke påvirker salget. En del av kostnadene må dyttes over på forbrukerne, selv om vi selvsagt vil forsøke å absorbere økningen ved hjelp av våre produsenter, sier han.

Mindre marginer er også en aktuell problemstilling, sier Andreas Karlsson på Terrific Wine.

– Økningen gir nok ulike utslag i ulike prisklasser, men det er ofte lite som skal til før en vin bikker over en strategisk grense, for eksempel 99 kroner. I slike tilfeller vil trolig produsenter og importører senke marginene, sier han.

Sprit & Vinleverandørenes forening sier til WOW News at regjeringen ikke har utredet faren for økt smugling.

– En skatteøkning fører til at forskjellen i pris øker mellom Sverige og flere naboland. Det betyr at det vil lønne seg ytterligere å smugle.

Finansminister Anders Borg skriver i regjeringens finansplan at skatteøkninger på alkohol og tobakk alltid må veies opp mot risikoen for økt illegal innførsel av alkohol og tobakk. Han mener en økning på sju prosent ikke gir grunn til engstelse for økt smugling.

Regjeringen varslet opprinnelig en skatteøkning på 13 prosent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen