Innvandrere går først

Innvandrere mister jobben først når det blir knapphet på arbeidsplasser.

Et eksempel er Mohamed Temsamani, som begynte i oppvasken på Plaza hotell som 19-åring.
 
I dag har han ikke jobb.
 
- Jeg har gitt mine beste år til hotellet, sier norsk-marokkanske Temsamani til aftenposten.no.
 
Var leder
Inntil nylig var han avdelingsleder ved Radisson SAS Oslo Plaza hotell i Oslo.
 
Ferske tall fra Nav viser at ikke-vestlige arbeidstagere har fått kjenne sparekniven dobbelt så hardt som etnisk norske.
 
Og vi har trolig bare sett starten på oppsigelsene blant ikke-vestlige innvandrere. De er i mindretall som ansatte i de bransjene som er rammet tidligst og hardest av finanskrisen.
 
Bratt kurve
Etter hvert som hotell- og restaurantnæringen for alvor blir rammet, vil ledighetskurven blant innvandrere bli enda brattere. Bare i Oslo og Akershus vil 10 000 arbeidsplasser forsvinne neste år, åtte av ti innen handel og service. Her er ikke-vestlige overrepresentert.
 
Utsattt
- Vi vet at innvandrere må først ut når oppgangstidene er over. De er utsatt, fordi de ofte har vært blant de siste som er ansatt. En betydelig del er sysselsatt i konjunktursensitive bransjer, sier Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning.
 
- Det kunne like godt vært en nordmann. Som alle bedrifter i disse tider må vi justere personalstyrken etter inntekt og volum. Her er vi et Mini-FN med over 40 nasjonaliteter, sier Plaza-direktør Tarje Hellebust.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen