Italiensk trøkk

Denne uken velger vi en vin til nærmere tre hundrelapper men som byr på enorm konsentrasjon og trøkk for pengene. En svært ettertraktet vin produsert i relativt små kvanta som vi er så heldige å få tak i også her til lands.
Redaksjonen
23 August 2001 - 01:00

Umbria lever fortsatt i skyggen av Toscana ren vinmessig. Og var det ikke for den utrettelige innsatsen til den nå avdøde Giorgio Lungarotti de siste tre tiår, er det heller tvilsomt at området var kommet så langt på så kort tid som det tross alt er i dag. Ukens vin er nemlig et resultat av en internasjonalisering av vinproduksjonen. I retning av rike, konsentrerte viner laget av modne druer fra vinmarker med lav avkastning. Men uten at det lokale særtrekket er gått tapt. For Villa Fidelia 1999, er en merlotdominert vin fra huset Sportoletti laget med hjelp av ønologen Riccardo Cotarella som er en veritabel merlotekspert.
 
Hans undersøkelser peker på at merlotdruen har lange aner i området. Villa Fidelia er derfor ikke bare en trendy vin men også en demonstrasjon av hvor godt gamle tradisjoner og ny filosofi samt teknologi kan fungere sammen. Villa Fidelia 1999 er dyp nesten svart i fargen. Duften er ung, intens og fyldig med røde og mørke skogsbær samt fat og noe medisinskap. Smaken er heftig, stoffrik med høye syrer og tydelige men ikke aggressive tanniner. Definitivt ingen kosevin, men en som trenger kraftig mat, en skikkelig marmorert biff eller lammekjøtt med fettrand. Syrene og tanninene må nemlig få noe å jobbe med.
 
Du trenger imidlertid ikke drikke denne vinen i dag. Hvis du synes merlotdominert Bordeaux, og for så vidt også californisk og annen nyverden-merlot, er for dyrt, er Villa Fidelia en utmerket lagringskandidat. 1999-versjonen, for øvrig en vellykket årgang i området, tåler minst 10 års lagring, og vil allerede etter noen år bli mer avslepen og by på mer utviklete aromaer.
 
Sportoletti er et relativt ungt vinhus som i dag disponerer 20 hektar vinmarker beliggende på ca 400 meter over havet, med både røde og hvite druer. Sistnevnte som hovedsakelig er den lokale grechetto gir viner av høy kvalitet med god fruktfylde og friskhet. Den hvite Villa Fidelia er imidlertid ikke til salgs i Norge. Det er heller ikke husets anerkjente olivenolje. Fra denne delen av Umbria kommer nemlig jomfruoljer av svært høy kvalitet.

Bestillingsnummer hos BVG er 1010001
Bestillingsnummer hos Spiritus er 5510001
Horeca-pris er 199,72 (ex. mva) og 247,65 (inkl. alle avgifter)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink
Eggnog med kaffe og sherry

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink
Eggnog med kaffe og sherry

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her