Jakten på Norges nye stjernekokk

Nå starter jakten på Norges nye stjernekokk. I samarbeid med mesterkokk Eyvind Hellstrøm arrangerer Arcus, Norges største leverandør av vin og brennevin, en storstilt konkurranse for å kåre Norges nye stjernekokk blant unge ukjente kokketalenter.

Vinneren av konkurransen, Linie Award, vil blant annet bli belønnet med et opphold på et tre stjerners Michelin kjøkken i Europa. - Dette er en unik sjanse for unge kokker. Konkurransen gir kandidatene anledning til å markere seg og skaffe seg internasjonal erfaring fra verdens beste kjøkken, sier stjernekokk og juryformann Eyvind Hellstrøm. Hellstrøm er til daglig kjøkkensjef og eier av prisbelønte Restaurant Bagatelle.

De unge kokketalentene blir utfordret til å komponere og tilberede en rett basert på Norsk sjømat, og hvor Linie Aquavit kan nytes som et naturlig følge til måltidet. Frem til nå har nordmenns sjømat- og akevittradisjoner vært knyttet til jul, lutefisk og rakørret. Linie Award skal gi nordmenn nye smakfulle opplevelser basert på tradisjonelle råvarer.

Alle innsendte oppskrifter vil bli vurdert av en jury bestående av fagpersoner. Finalen går av stabelen på Grand Café i Oslo mandag 20. september 2004. De seks finalistene skal konkurrere foran rundt 250 spesielt inviterte gjester. Gjestene følger konkurransen på storskjerm ved direkteoverføring fra kjøkkenet.
- Arcus er stolte av å kunne presentere en konkurranse som viser hvordan sjømat kan kombineres med Norsk akevitt, sier destillatør i Arcus Halvor Heuch. Samtidig gir konkurransen unge kokker en spennende mulighet til å utforske og ivareta noen av Norges viktigste eksportprodukter.

Vinneren av Linie Award får et to ukers opphold på et tre stjerners Michelin kjøkken i Europa, samt middag for to personer på kjøkkenets restaurant inkludert reise og opphold. Andrepremien er et to ukers opphold på et to stjerners Michelin kjøkken i Skandinavia, også her inklusive middag for to, reise og opphold.

Det er 199 år siden det første skipet med Norsk akevitt om bord forlot Trondheim. Siden har Linie Aquavit, med det særegne preget en sjøreise over ekvator gir, blitt en nasjonal stolthet i Norge. Linie Aquavit har gjennom historien mottatt en rekke internasjonale priser, og eksportandelen øker.

Konkurranseregler Linie Award:
w Deltagerne må være profesjonelle kokker over 20 år.
w Deltagerne må sende inn et forslag til en rett basert på norsk sjømat hvor Linie Aquavit kan nytes som et naturlig følge til måltidet. Kandidatene må sende inn et bilde av retten.
w I tillegg må de sende inn egen CV og fremdriftsplaner.

Søknadsfristen for konkurransen er 1. september 2004.

Søknaden kan sendes til:
Arcus AS
Att: Linie Award Norge 2004
Postboks 6764 Rodeløkka
0503 OSLO

For ytterligere informasjon om Linie Award kontakt:
Eivind Hellstrøm - Juryformann. Telefon: +47 92086189
Halvor Heuch - Jurymedlem og Destillatør. Telefon: + 4790824178
Christian Brink - Markedsdirektør Arcus: + 47 97697505

Øvrige samarbeidspartnere Linie Award 2004:
w Eksportutvalget for fisk (EFF)
w Wilh.Wilhelmsen
w Gastronomisk Institutt
w Apéritif
w Grand Hotel

Jurymedlemmene:
w Eivind Hellstrøm (Restaurant Bagatelle) - Juryformann
Eivind Hellstrøm er nestor i det norske kjøkkenet og har mer enn 35 års innsidekunnskap fra gourmetkokkenes egen verden. Med restaurant Bagatelle i Oslo og to stjerner i Guide Michelin Europe er han et kjent kokkenavn også utenfor Norges grenser. Bagatelle var første i Norden med to stjerner i den røde guide. Hellstrøm står bak kokebøkene Bagateller, Enkelt og perfekt og Gode adresser.

w Halvor Heuch (Arcus)
Halvor Heuch er Norges eneste autoriserte destillatør og produktutviklingssjef for Arcus AS. Han er ansvarlig for Arcus` brede akevittportefølje og lidenskapelig opptatt av destillerte dråper. Halvor har tidligere utgitt bøkene "Rakefisk - en vidunderlig spise" sammen med Astri Riddervold og "Akevitt- en norsk brennevinshistorie". Halvor er en av Norges mest kjente foredragsholdere om brennevin og æresmedlem i Norske Akevitters venner.

w Terje Næss - (Teeoff - Haga Golfklubb)
Terje Næss ble verdensmester i kokekunst etter sin førsteplass i Bocouse d`Or 1999. Næss var i flere år kjøkkensjef på Bagatelle og var siden med å starte Oro som fikk en velfortjent stjerne i Guide Michelin Europe.

w Tore Namstad (Madserud Gård)
Tore Namstad er en av initiativtakerne bak restaurantsuksessene Palace Grill, Bollywood Dancing og Madserud Gård. Namstad hadde sin læretid på Royal Garden i Trondheim, fulgt av kokkejobb på Bryggen i Trondheim, to år på Kastanjen i Bygdøy Alle og et år på Bagatelle. I tillegg har han utgitt den upretensiøse kokeboken "Kok uten bok", skrevet sammen med Palace-makker Jon Rud.

w Ole Martin Alfsen (Gastronomisk Institutt)
Ole Martin Alfsen er konsulent på Gastronomisk Institutt (GI) i Oslo. Tidligere var i flere år kokk på Palace Grill og kjøkkensjef på To rom og kjøkken, Restaurant Lipp og Millennium. Mange vil dessuten huske Alfsen som populær tv-kokk fra både NRK og TV-Norge.

w Aase E. Jacobsen (Apéritif)
Aase E. Jacobsen er redaktør i fagbladet Apéritif som hun var med å etablere i 1994, og nettstedet aperitif.no som er Norges største om mat og drikke. Hun er utdannet siviløkonom og jobbet tidligere i næringsmiddelindustrien med produktutvikling og markedsføring og har til sammen 20 års erfaring fra mediebransjen. Hun har vært dommer i nasjonale og internasjonale konkurranser innen både mat og vin. Med røtter i både Nordland og Telemark har hun vokst opp i nær kontakt med primærproduksjon av matvarer og har derfor en dyp respekt og forståelse for hva som gir kvalitet.

Linie Aquavit
- Norges edleste naturprodukt
Linie Aquavit stammer helt tilbake fra 1805 da Trondheimsbriggen "Throndheims Prøve", eid av familien Lysholm, vendte tilbake fra de ost-Indiske øyer med en intakt dekkslast norsk aquavit man forgjeves hadde forsøkt å selge. Da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Siden har Linie Aquavit blitt skipet verden rundt for å modnes.

Mot slutten av 1800-tallet fremstilte flere destillerier egen Linie Aquavit. Linie Aquavit er en norsk spesialitet og i dag er det bare 2 igjen - Løiten og Lysholm. Begger merker fremstilles fortsatt etter de gamle resepter fra 1800-tallet, og som en del av modningsprosessen fraktes akevitt-fatene fortsatt tur-retur Australia som dekklast. Under denne overfarten blir akevitten gjenstand for bevegelse og temperaturvariasjoner som har en foredlende innvirkning på akevitten.

Løiten Linie er Norges største akevittmerke. Den har et kraftigere krydderpreg enn Lysholm. Lysholm Linie er en mild og godt avrundet akevitt med diskret anispreg.

Norske akevitter skiller seg fra de øvrige nordiske og tyske akevitter ved at de gjennomgår en modningslagring på brukte sherryfat. Prosessen ligner mye på den som anvendes for skotsk whisky og setter norske akevitt i en høyst fortjent særstilling. Alle de norske akevittene er modnet på eik og bør nytes mellom 16-18 grader.

Frem til nå har nordmenn hatt sine sjømat og akevitt-tradisjoner knyttet til julen med lutefisk og rakørret på menyen. Våre nordiske naboer foretrekker akevitt til blant annet "kräftskivor" (kreps) og sildesmørbrød. Linie-akevitten er en allround matakevitt som passer utmerket til alle retter som krever akevitt, også fisk og skalldyr. Med vårt fantastiske utvalg av norske sjømat går nordmenn glipp av smakfulle opplevelser!

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen