Godbiter i pollisten
Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.
16 Juni 2021 - 12:45

12632001-1.jpg [237.51 KB]San Giorgio Ciampoleto Rosso di Montalcino 2019 er et veldig godt ungdommelig fruktig uttrykk for sangiovese fra denne delen av Toscana med ganske kjøttfull moden kirsebærkarakter, men også syrlige toner samt godt krydderpreg i finishen.

Den er ikke like leskende som 2018-utgaven, og noe mer krydret, men med den samme gode ungdommelige kirsebærfrukten.

Rosso di Montalcino er alltid et resultat av vinprodusentens prioriteringer, utover minimumskravet til modning som er 4 måneder. Veldig ofte er det snakk om riktig gode kjøp, og noen viner er mer karaktersterke enn andre. 

Se utvalget av Rosso di Montalcino på polet

Som San Giorgios. Den er samtidig en forsmak på hva vi kan vente av brunello fra denne årgangen. Ifølge vinmaker Luca Marrone hos San Giorgio og nærliggende Poggio di Sotto, er 2019 en klassisk årgang, og en mellomting mellom 2017 og 2018 som var ekstremer på hver sin måte. Det betyr for 2019 to hetebølger midtsommers med betydelig nedbør før og etter. Dermed unngikk man tørke, og druene kunne modne under gode forhold fram til innhøstningen som startet 6. september, litt senere enn 2017 og litt tidligere enn i 2018.

SG_Vineyards.jpg [419.66 KB]Alkoholen er litt lavere enn i 2018 som gjør den til et ekstra godt alternativ for den lysere årstid – når du aller helst ville drikke en brunello.

Når du sammenligner rossoen i 2017-årgang fra naboeiendommen Poggio di Sotto, så kommer årgangsforskjellene klart til uttrykk. Den siste er tørrere og mer konsentrert med mer av de klassiske brunellotonene som krydder, eksotisk trevirke og lær. Og definitivt en stil som passer bedre i den kalde årstiden.

I likhet med San Giorgio er Poggio di Sotto er en forholdvis ny eiendom, etablert på 80-tallet, og som  i 2011 og 2016 ble overtatt av familien bak Colle Massari i Montecucco, som også eier Gratamacco.

Beliggenheten er i den sørøstlige delen av Montalcino ved Castelnuovo del Abate. Her er høyden mellom 200 og 400 meter. Poggio di Sotto ligger i den nedre mest historiske delen, mens San Giorgio ligger fra 250 til 400 m.o.h.. Høyden gjør at det er forskjeller i jordsmonnet. Nederst dominerer leire og kalkstein, kjent som galestro, mens høyere opp er det sandstein, leire og tuff (vulkansk aske), samt innslag av skifer. Nærheten til Monte Amiata, en gammel vulkan, har altså satt sine spor i jordsmonnet. Det er muligens årsaken til San Giorgios krydrete karakter.disclaimer-background.jpg [507.38 KB]

12631901-1.jpg [222.71 KB]

Det kommer enda mer til uttrykk i San Giorgio Ugolforte Brunello di Montalcino 2015 som er en veldig god representant for både årgang og område. Også den med for brunello moderate 13.5 prosent, som skyldes de ekstra høydemetrene. Den har god fruktighet, men også mer kompleksitet fra minimumskravet på to år i eikefat. Denne vinen er laget før eierskiftet i 2016, som innebærer endringer i både vinmarker og vinkjeller. Først og fremst med økologisk dyrking og lavere utbytte (nå på 5 t/ha), men også gjæring i eik og modning til store fat. Det er hva rossoen har vist i de to siste årgangene og som lover godt for fremtidige brunelloer.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her