Godbiter i pollisten
Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.
16 Juni 2021 - 12:45

12632001-1.jpg [237.51 KB]San Giorgio Ciampoleto Rosso di Montalcino 2019 er et veldig godt ungdommelig fruktig uttrykk for sangiovese fra denne delen av Toscana med ganske kjøttfull moden kirsebærkarakter, men også syrlige toner samt godt krydderpreg i finishen.

Den er ikke like leskende som 2018-utgaven, og noe mer krydret, men med den samme gode ungdommelige kirsebærfrukten.

Rosso di Montalcino er alltid et resultat av vinprodusentens prioriteringer, utover minimumskravet til modning som er 4 måneder. Veldig ofte er det snakk om riktig gode kjøp, og noen viner er mer karaktersterke enn andre. 

Se utvalget av Rosso di Montalcino på polet

Som San Giorgios. Den er samtidig en forsmak på hva vi kan vente av brunello fra denne årgangen. Ifølge vinmaker Luca Marrone hos San Giorgio og nærliggende Poggio di Sotto, er 2019 en klassisk årgang, og en mellomting mellom 2017 og 2018 som var ekstremer på hver sin måte. Det betyr for 2019 to hetebølger midtsommers med betydelig nedbør før og etter. Dermed unngikk man tørke, og druene kunne modne under gode forhold fram til innhøstningen som startet 6. september, litt senere enn 2017 og litt tidligere enn i 2018.

SG_Vineyards.jpg [419.66 KB]Alkoholen er litt lavere enn i 2018 som gjør den til et ekstra godt alternativ for den lysere årstid – når du aller helst ville drikke en brunello.

Når du sammenligner rossoen i 2017-årgang fra naboeiendommen Poggio di Sotto, så kommer årgangsforskjellene klart til uttrykk. Den siste er tørrere og mer konsentrert med mer av de klassiske brunellotonene som krydder, eksotisk trevirke og lær. Og definitivt en stil som passer bedre i den kalde årstiden.

I likhet med San Giorgio er Poggio di Sotto er en forholdvis ny eiendom, etablert på 80-tallet, og som  i 2011 og 2016 ble overtatt av familien bak Colle Massari i Montecucco, som også eier Gratamacco.

Beliggenheten er i den sørøstlige delen av Montalcino ved Castelnuovo del Abate. Her er høyden mellom 200 og 400 meter. Poggio di Sotto ligger i den nedre mest historiske delen, mens San Giorgio ligger fra 250 til 400 m.o.h.. Høyden gjør at det er forskjeller i jordsmonnet. Nederst dominerer leire og kalkstein, kjent som galestro, mens høyere opp er det sandstein, leire og tuff (vulkansk aske), samt innslag av skifer. Nærheten til Monte Amiata, en gammel vulkan, har altså satt sine spor i jordsmonnet. Det er muligens årsaken til San Giorgios krydrete karakter.disclaimer-background.jpg [507.38 KB]

12631901-1.jpg [222.71 KB]

Det kommer enda mer til uttrykk i San Giorgio Ugolforte Brunello di Montalcino 2015 som er en veldig god representant for både årgang og område. Også den med for brunello moderate 13.5 prosent, som skyldes de ekstra høydemetrene. Den har god fruktighet, men også mer kompleksitet fra minimumskravet på to år i eikefat. Denne vinen er laget før eierskiftet i 2016, som innebærer endringer i både vinmarker og vinkjeller. Først og fremst med økologisk dyrking og lavere utbytte (nå på 5 t/ha), men også gjæring i eik og modning til store fat. Det er hva rossoen har vist i de to siste årgangene og som lover godt for fremtidige brunelloer.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022
Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt
Dagens rett
Kremet blåskjell med selleri og fennikel

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt

Blåskjell kan du spise hele året, men det er i vinterhalvåret de er klart best. Så sesongen starter nå. Pass på når det er tirsdagstilbud på skalldyr i butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her