Jevn kokkekamp mot Sverige

Verdens to beste kokkelag har for første gang møttes til landskamp.
Redaksjonen
25 April 2008 - 18:00

Norge lagde den beste hovedretten, men svenskene tok hjem totalseieren med knapp margin.
 
- Sånn er livet. Men kanskje det er bra at vi havner nede på landjorda, så slår vi dem heller i OL til høsten, sier manager Sven Erik Renaa i Det Norske Kokkelandslaget til Newswire.
 
Både Norge og Sverige har i mange år tilhørt verdenseliten i matlaging. Norge vant VM i 2006 mens Sverige seiret i OL 2000 og 2004.
 
Det var derfor mat i verdensklasse som ble servert i Stockholm torsdag, og som en jury bestående av to finner og en islending skulle bedømme.
 
Ifølge juryen holdt begge lag en svært høy standard. Den norske varmretten var i særklasse konkurransens beste rett og vakreste tallerken.
 
Lokalprodusert og økologisk er stikkordene i den gastronomiske verden nå om dagen, og gjørs og lam var blant hovedingrediensene i konkurransen.
 
Hektisk
I OL og andre mesterskap stiller hvert land med seks deltakere. I den vennskaplige kampen i Stockholm var det tre kokker på hvert lag.
 
For Norge deltok Kjartan Skjelde og Even Ramsvik, som begge var med på å vinne VM for to år siden, og Kari Innerå fra Gastronomisk Institutt.
 
En uke på forhånd hadde lagene fått vite hvilke råvarer som skulle benyttes til en forrett, en varmrett og en dessert. Lagene hadde to timer på seg til å lage maten og servere til tolv personer. I OL handler det om fem timers matlagning og 120 gjester.
 
- To timer er litt kort tid, så det gjelder å være fokusert fra første til siste minutt. Men stresset ser jeg som en utfordring, sier Kari Innerå.
 
Krevende
Med i juryen, men uten stemmerett, var den svenske kokkelegenden Gert  Klötzke. Han var også konkurranseleder og hadde valgt ut råvarene. Klötzke er Sveriges første professor i gastronomi, ved universitetet i Umeå.
 
- Smaken og komposisjonen er det viktigste i bedømmelsen. Og at man arbeider yrkesmessig. Å vinne som enslig kokk er én sak. Men å kunne jobbe sammen i et team krever svært mye, sier Gert Klötzke.
 
Den forrige norske laglederen, Harald Osa, har en forklaring på hvorfor akkurat Norge og Sverige er blitt så fremgangsrike i matlaging.
 
Samlet bransje
- Hovedårsaken er så enkel som at vi har en samlet bransje i ryggen. Det finns ingen maktkamp. Alle stiller opp for de som et uttatt. Det er viktig for å lykkes, pluss en god finansiering, sier Harald Osa.
 
Nødvendigheten av et godt samhold kan være en forklaring på at for eksempel Frankrike ikke deltar i kokke-OL. Det gjør derimot Sveits, Kanada, USA, Sør-Afrika, Singapore og Tyskland, som regnes blant favorittene i mesterskapet i Erfurt i oktober sammen med de nordiske landene.
 
- Både Norge og Sverige holder et svært høyt nivå. Det handler mye om nordisk hygiene og mange smarte løsninger. Rett og slett profesjonelt håndverk, mener den islandske juryrepresentanten Bjarni Kristinsson.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her