Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana
Foto: (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana

Den lagrete goudaosten fra Fana-ysteriet ble best av 3472 ostetyper fra 40 land i Oste-VM 2018 som fant sted i Bergen i dag.
Aase E. Jacobsen
03 November 2018 - 02:10

I den 25. utgaven av World Cheese Award ble Ostegården i Fanas lagrete gouda kåret til den aller beste. Og det av 3472 påmeldte oster fra 40 land som ble vurdert av 230 jurymedlemmer fra 29 nasjoner. 

Ostegårdens gouda fikk 71 av 80 mulige poeng av superjuryen bestående av 16 dommere fra ulike nasjoner som skulle finne den aller beste osten blant de 16 SuperGolds.

Jørn Hafslund med trofeet. Foto: Odd Mehus

- Min inspirasjon er hollandsk gouda, men av norsk melk, sier en overveldet vinner, Jørn Hafslund fra Ostegården I Fana.

Ler mer om SuperGold-vinneren fra i fjor

- Jeg elsker smaken av terroir og smaken av karamellsødme, sa Jose Pizzarro i superjuryen. May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var i gruppen som plukket ut denne osten i første omgang. - Jeg visste ikke at den var norsk en gang, men den traff meg rett i hjertet, så nå er jeg veldig stolt, sier hun tydelig rørt fra superjuryplassen.

Jørn Hafslund har ystet i 12 år, og på Ostegården brukes melk fra hans 12 melkekyr.

Les mer om Ostegården her

Dette er andre gang i historien at en norsk ost vinner denne konkurransen. Kraftkar var den første i 2016.

Les mer om Kraftkar her

Les mer om Oste-VM her

Ikke nok med det, blant de til sammen 16 såkalte SuperGolds, kom en brunost av setertype fra Barbro Stordalen på en sensasjonell delt andreplass. Dette er jo ikke en ost etter vanlig definisjon, siden melkeproteinene er tatt ut, men superjurymedlem Moo fra Japan mente han ikke kunne få nok av denne typen ost. 

Her finner du mer om Barbro og hennes brunost

Årets 16 SuperGold-oster ble valgt ut av i alt 78 gruppevinnere, en av disse var Lille Aske fra Bo Jensen.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her