Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana
Foto: (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana

Den lagrete goudaosten fra Fana-ysteriet ble best av 3472 ostetyper fra 40 land i Oste-VM 2018 som fant sted i Bergen i dag.
Aase E. Jacobsen
03 November 2018 - 01:10

I den 25. utgaven av World Cheese Award ble Ostegården i Fanas lagrete gouda kåret til den aller beste. Og det av 3472 påmeldte oster fra 40 land som ble vurdert av 230 jurymedlemmer fra 29 nasjoner. 

Ostegårdens gouda fikk 71 av 80 mulige poeng av superjuryen bestående av 16 dommere fra ulike nasjoner som skulle finne den aller beste osten blant de 16 SuperGolds.

Jørn Hafslund med trofeet. Foto: Odd Mehus

- Min inspirasjon er hollandsk gouda, men av norsk melk, sier en overveldet vinner, Jørn Hafslund fra Ostegården I Fana.

Ler mer om SuperGold-vinneren fra i fjor

- Jeg elsker smaken av terroir og smaken av karamellsødme, sa Jose Pizzarro i superjuryen. May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var i gruppen som plukket ut denne osten i første omgang. - Jeg visste ikke at den var norsk en gang, men den traff meg rett i hjertet, så nå er jeg veldig stolt, sier hun tydelig rørt fra superjuryplassen.

Jørn Hafslund har ystet i 12 år, og på Ostegården brukes melk fra hans 12 melkekyr.

Les mer om Ostegården her

Dette er andre gang i historien at en norsk ost vinner denne konkurransen. Kraftkar var den første i 2016.

Les mer om Kraftkar her

Les mer om Oste-VM her

Ikke nok med det, blant de til sammen 16 såkalte SuperGolds, kom en brunost av setertype fra Barbro Stordalen på en sensasjonell delt andreplass. Dette er jo ikke en ost etter vanlig definisjon, siden melkeproteinene er tatt ut, men superjurymedlem Moo fra Japan mente han ikke kunne få nok av denne typen ost. 

Her finner du mer om Barbro og hennes brunost

Årets 16 SuperGold-oster ble valgt ut av i alt 78 gruppevinnere, en av disse var Lille Aske fra Bo Jensen.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her