Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana
Foto: (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana

Den lagrete goudaosten fra Fana-ysteriet ble best av 3472 ostetyper fra 40 land i Oste-VM 2018 som fant sted i Bergen i dag.
Aase E. Jacobsen
03 November 2018 - 02:10

I den 25. utgaven av World Cheese Award ble Ostegården i Fanas lagrete gouda kåret til den aller beste. Og det av 3472 påmeldte oster fra 40 land som ble vurdert av 230 jurymedlemmer fra 29 nasjoner. 

Ostegårdens gouda fikk 71 av 80 mulige poeng av superjuryen bestående av 16 dommere fra ulike nasjoner som skulle finne den aller beste osten blant de 16 SuperGolds.

Jørn Hafslund med trofeet. Foto: Odd Mehus

- Min inspirasjon er hollandsk gouda, men av norsk melk, sier en overveldet vinner, Jørn Hafslund fra Ostegården I Fana.

Ler mer om SuperGold-vinneren fra i fjor

- Jeg elsker smaken av terroir og smaken av karamellsødme, sa Jose Pizzarro i superjuryen. May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var i gruppen som plukket ut denne osten i første omgang. - Jeg visste ikke at den var norsk en gang, men den traff meg rett i hjertet, så nå er jeg veldig stolt, sier hun tydelig rørt fra superjuryplassen.

Jørn Hafslund har ystet i 12 år, og på Ostegården brukes melk fra hans 12 melkekyr.

Les mer om Ostegården her

Dette er andre gang i historien at en norsk ost vinner denne konkurransen. Kraftkar var den første i 2016.

Les mer om Kraftkar her

Les mer om Oste-VM her

Ikke nok med det, blant de til sammen 16 såkalte SuperGolds, kom en brunost av setertype fra Barbro Stordalen på en sensasjonell delt andreplass. Dette er jo ikke en ost etter vanlig definisjon, siden melkeproteinene er tatt ut, men superjurymedlem Moo fra Japan mente han ikke kunne få nok av denne typen ost. 

Her finner du mer om Barbro og hennes brunost

Årets 16 SuperGold-oster ble valgt ut av i alt 78 gruppevinnere, en av disse var Lille Aske fra Bo Jensen.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her