Juleølet kan bli helnorsk

Juleølet kan bli helnorsk

Dagens juleøl er laget på råstoffer fra utlandet. Det kan det bli en slutt på.

Norsk juleøl er som regel framstilt fra importerte råstoffer. Nå går flere mikrobryggerier sammen med Bioforsk for å prøve ut norske sorter av humle, bygg og urter. Det skjer gjennom et nytt fireårig prosjekt finansiert gjennom Forskningsrådet, melder Bioforsk.

– Det er stor interesse for matspesialiteter, inkludert øl med lokal tilknytning, historie og smak. Det sier forskningsleder Ragnar Eltun ved Bioforsk Øst Løken i Valdres. Han skal lede det nye forskningsprosjektet der en skal prøve ut både gamle norske kornsorter til malting og bruk av norsk humle til brygging av øl.

LES OGSÅ: Ny juleølrekord

Gjennom prosjektet skal en undersøke gamle og nye byggsorter med hensyn på maltingsegenskaper og dyrkingsmuligheter i ulike landsdeler for å oppnå en stabil maltkvalitet. Videre å undersøke variasjon i innholdsstoffer i norske humlekloner samt utvalgte arter av urter for bruk i lokale produksjoner av øl.

Prosjektansvarlig er Nøgne Ø, med flere bryggerier og mikrobryggerier som samarbeidspartnere, Norbrygg, Bioforsk, Graminor og danske AgroTech.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen