Juleølet kan bli helnorsk

Juleølet kan bli helnorsk

Dagens juleøl er laget på råstoffer fra utlandet. Det kan det bli en slutt på.

Norsk juleøl er som regel framstilt fra importerte råstoffer. Nå går flere mikrobryggerier sammen med Bioforsk for å prøve ut norske sorter av humle, bygg og urter. Det skjer gjennom et nytt fireårig prosjekt finansiert gjennom Forskningsrådet, melder Bioforsk.

– Det er stor interesse for matspesialiteter, inkludert øl med lokal tilknytning, historie og smak. Det sier forskningsleder Ragnar Eltun ved Bioforsk Øst Løken i Valdres. Han skal lede det nye forskningsprosjektet der en skal prøve ut både gamle norske kornsorter til malting og bruk av norsk humle til brygging av øl.

LES OGSÅ: Ny juleølrekord

Gjennom prosjektet skal en undersøke gamle og nye byggsorter med hensyn på maltingsegenskaper og dyrkingsmuligheter i ulike landsdeler for å oppnå en stabil maltkvalitet. Videre å undersøke variasjon i innholdsstoffer i norske humlekloner samt utvalgte arter av urter for bruk i lokale produksjoner av øl.

Prosjektansvarlig er Nøgne Ø, med flere bryggerier og mikrobryggerier som samarbeidspartnere, Norbrygg, Bioforsk, Graminor og danske AgroTech.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen