Ny juleølrekord

Ny juleølrekord

I år kan vi velge blant hele 90 ulike juleøl. 70 av dem er norske, og kommer ofte fra småskalaprodusenter.

Vinmonopolet tilbyr alene rundt 60 juleøl over 4,7 prosent alkohol i år, mens det til sammenligning stod det bare 17 sorter i hyllene i 2003, opplyser Vinmonopolet.

Til sammen er det over 90 juleøl å få kjøpt her til lands i forbindelse med årets julefeiring når vi tar med juleølet i butikk og alkoholfrie varianter.

Juleøl stod for hele 31 prosent av ølsalget på polet i fjor, og trenden fortsetter for fullt i år, heter det i en pressemeling fra Bryggeri- og drikkevareforenignen.

De tre mest solgte juleølene på Vinmonopolet i fjor var Aass Juleøl, Ringnes Julebokk og Mack Juleøl.

LES OGSÅ: Mer glad i det sterke

Rasjonering

– Flere av de mest populære juleølene er det så stor rift etter at vi har fått rapporter om rasjonering. Vi har også hørt om folk som har bestilt juleølet et år i forveien. Her er det stor entusiasme, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Ukene før jul er svært viktige for norske bryggerier, og det selges like mye øl som på solfylte sommeruker.

– Forskjellen er at dette er den eneste gangen i året at ikke lyst pilsnerøl er helt dominerende i glassene. Det gir bryggermesterne frihet til å være kreative og eksperimentere mer. Derfor legger de mye arbeid og entusiasme i bryggingen av juleøl, sier Nome.

Juleøl er en drikketradisjon som strekker seg enda lengre tilbake i tid enn den tradisjonelle norske julematen. For tusen år siden begynte man å brygge sterkt og mørkt øl til jul. Nå har denne tradisjonen fått et kraftig oppsving igjen.

Se alle de flotte ølartiklene her

Bli en mester i nordisk øl - bli med på ølkurs med Norges første ølsommelier

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen