Ny juleølrekord

Ny juleølrekord

I år kan vi velge blant hele 90 ulike juleøl. 70 av dem er norske, og kommer ofte fra småskalaprodusenter.
05 Desember 2012 - 13:00

Vinmonopolet tilbyr alene rundt 60 juleøl over 4,7 prosent alkohol i år, mens det til sammenligning stod det bare 17 sorter i hyllene i 2003, opplyser Vinmonopolet.

Til sammen er det over 90 juleøl å få kjøpt her til lands i forbindelse med årets julefeiring når vi tar med juleølet i butikk og alkoholfrie varianter.

Juleøl stod for hele 31 prosent av ølsalget på polet i fjor, og trenden fortsetter for fullt i år, heter det i en pressemeling fra Bryggeri- og drikkevareforenignen.

De tre mest solgte juleølene på Vinmonopolet i fjor var Aass Juleøl, Ringnes Julebokk og Mack Juleøl.

LES OGSÅ: Mer glad i det sterke

Rasjonering

– Flere av de mest populære juleølene er det så stor rift etter at vi har fått rapporter om rasjonering. Vi har også hørt om folk som har bestilt juleølet et år i forveien. Her er det stor entusiasme, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Ukene før jul er svært viktige for norske bryggerier, og det selges like mye øl som på solfylte sommeruker.

– Forskjellen er at dette er den eneste gangen i året at ikke lyst pilsnerøl er helt dominerende i glassene. Det gir bryggermesterne frihet til å være kreative og eksperimentere mer. Derfor legger de mye arbeid og entusiasme i bryggingen av juleøl, sier Nome.

Juleøl er en drikketradisjon som strekker seg enda lengre tilbake i tid enn den tradisjonelle norske julematen. For tusen år siden begynte man å brygge sterkt og mørkt øl til jul. Nå har denne tradisjonen fått et kraftig oppsving igjen.

Se alle de flotte ølartiklene her

Bli en mester i nordisk øl - bli med på ølkurs med Norges første ølsommelier

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her