Ny juleølrekord

Ny juleølrekord

I år kan vi velge blant hele 90 ulike juleøl. 70 av dem er norske, og kommer ofte fra småskalaprodusenter.
05 Desember 2012 - 13:00

Vinmonopolet tilbyr alene rundt 60 juleøl over 4,7 prosent alkohol i år, mens det til sammenligning stod det bare 17 sorter i hyllene i 2003, opplyser Vinmonopolet.

Til sammen er det over 90 juleøl å få kjøpt her til lands i forbindelse med årets julefeiring når vi tar med juleølet i butikk og alkoholfrie varianter.

Juleøl stod for hele 31 prosent av ølsalget på polet i fjor, og trenden fortsetter for fullt i år, heter det i en pressemeling fra Bryggeri- og drikkevareforenignen.

De tre mest solgte juleølene på Vinmonopolet i fjor var Aass Juleøl, Ringnes Julebokk og Mack Juleøl.

LES OGSÅ: Mer glad i det sterke

Rasjonering

– Flere av de mest populære juleølene er det så stor rift etter at vi har fått rapporter om rasjonering. Vi har også hørt om folk som har bestilt juleølet et år i forveien. Her er det stor entusiasme, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Ukene før jul er svært viktige for norske bryggerier, og det selges like mye øl som på solfylte sommeruker.

– Forskjellen er at dette er den eneste gangen i året at ikke lyst pilsnerøl er helt dominerende i glassene. Det gir bryggermesterne frihet til å være kreative og eksperimentere mer. Derfor legger de mye arbeid og entusiasme i bryggingen av juleøl, sier Nome.

Juleøl er en drikketradisjon som strekker seg enda lengre tilbake i tid enn den tradisjonelle norske julematen. For tusen år siden begynte man å brygge sterkt og mørkt øl til jul. Nå har denne tradisjonen fått et kraftig oppsving igjen.

Se alle de flotte ølartiklene her

Bli en mester i nordisk øl - bli med på ølkurs med Norges første ølsommelier

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her