Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Blant 27 påmeldte bøker til konkurransen Beste norske kokebok 2011, har juryen plukket ut fem finalister. Les hva juryen mente om de fem finalistene.
Redaksjonen
25 November 2011 - 09:00

De beste norske kokebøkene i år dekker hele spekteret, fra coffee table-bøker, via potensielle klassikere til de virkelig matnyttige.
 
For fjerde år på rad kårer Apéritif og Norli «Beste norske kokebok».

I årets konkurranse deltok 27 norskproduserte kokebøker, noe som er en kraftig økning fra i fjor, og som tyder på en optimisme hos forlagene til å satse på egenproduksjon.

For flere av kokebøkene er det investert betydelig, men for enkelte ikke nok til å nå tetsjiktet.

Juryens bedømmelse av årets finalister

Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister.

Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten i Oslo fredag 25. november 2011 kl 13. Møt opp og få en smakebit på det beste fra den norske kokebokhøsten.

De nominerte til tittelen Beste Norske kokebok 2011 er:

Den aller beste, lureste og mest praktisk kokeboken
The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Tittelen lover mye, men strengt tatt er dette ingen kokebok i tradisjonell forstand. Boken til de fire mesterkokkene som står bak gruppen The Flying Culinary Circus er imidlertid super til å gi leseren lyst til å forsøke nye teknikker på kjøkkenet. Her lærer du om koking, steking, laging av saus, confitering og mye annet som kokker behersker bedre enn oss andre.

Tipsene er enkle og direkte, og plutselig er du i gang med retter som har en vanskelighetsgrad du ikke behersket tidligere. En inspirerende, nyttig og nyskapende kokebok med fristende bilder.

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus
ISBN: 9788275473965
Veil. pris: kr  228,-

Les mer om boken og bestill her

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Svalbard er rammen rundt denne boka, der forfatterparet styrer gryter og kjeler ved restaurant Huset i Longyearbyen. Men mye av «handlingen» foregår utendørs, der det jaktes på rein, ishavsrøye, sel (som du neppe spiser til hverdags) og rype.

Boken er dog ikke slik at alt er avhengig av at du har naboskap til Nordpolen for å finne råvarer til lekre retter som er like lekkert fotografert. Også sau, flesk, torsk og oksehaler blir spennende tilberedt. Boken er preget av fortellerglede og kjærlighet – til mat.

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim
ISBN: 9788280712493
Veil. pris: kr 398,-

Les mer om boken og bestill her

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Denne boka er skrevet med glimt i øyet, men er også dønn seriøs. Pizza er både god og skikkelig mat, men den lages fra bunnen av.

Prosjektet er preget av en sterk vilje om å få nordmenn til å velge bort ferdigpizzaen. Den du lager selv er mye bedre. Men da må du lage bunnen riktig, fikse en fin saus, velge det beste fyllet og toppe med en super ost. Og du må steke pizzaen riktig. "Samvirkelagsbestyrer" Sevaldsen vil overbevise deg om at det verken er vanskelig eller tidkrevende å lage pizza.

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri
ISBN: 9788203239915
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene som er signert Tom Haga er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker.

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Iskremfabrikken – Brødrene Hellstrøms beste desserter
Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Her blir vi med brødrene Hellstrøm tilbake til hjembyen Moss, der de to matglade guttene nærmest vokste opp i onkel Arnes iskremfabrikk. Duoen spiste ekte, hjemmelaget is hver eneste dag. Favorittene var krokan, vanilje og jordbær.

I voksen alder gir brødrene Hellstrøm oss disse oppskriftene, og mange flere. Ikke bare is med smak av pistasj og bringebær, men også en rekke sorbeter, pærer med lakrisiskrem og sharonsorbet. Som forfatterne selv sier det: Skal du lage den unike smaken av nylaget iskrem, må du til en topp iskrembar eller lage den selv. En bok til sødmefylt inspirasjon sommer som vinter.

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm
ISBN: 9788203239007
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
 
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man ”sulten” av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene

Norges Beste kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her