Juryens bedømmelse 2010

Av 17 påmeldte bidrag til konkurransen Beste norske kokebok 2010 falt valget på fem finalister. Les hva juryen mente om de fem finalistene.
Redaksjonen
19 November 2010 - 09:00
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Juryen gikk gjennom til sammen 17 kokebøker som ble vurdert etter et vell av kriterier fra design, via fotografisk og trykkteknisk kvalitet, til originalitet og appetittvekkende evne.
 
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> Les mer om konkurransen her
 
Fem gode finalister
Juryen endte opp med fem kandidater som skilte seg ut fra de øvrige, og her kan du lese mer om hva juryen mente om de fem finalistene.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november 2010 kl. 12.00, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Eyvind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal, Jan Vardøen og Henriette Myhre Hagelund, "Hvordan bli en masterchef", Press Forlag
 
Masterchef-konseptet kan inspirere, veilede og oppdra vanlige matmonser til å bli flinke kokker.
 
Her er en mengde tips fra et ekstremt kompetent trekløver, pluss en masterchefvinner.
 
 
Andreas Viestad, "Ekte mat", Cappelen-Damm Forlag
 
I boken Ekte mat blir vi kjent med en av landets beste matformidlere og hans sympatiske og jordnære matfilosofi.
 
Andreas Viestad har et bredt register å spille på, han elsker å vise hvordan maten blir til fra bunnen av, og presenterer retter som enkelt lar seg gjenta på ens eget kjøkken.
 
 
Sverre Sætre, "Den store kakeboka", Press Forlag
 
Den store kakeboka er et veritabelt skattkammer av innbydende kakeoppskrifter, med fabelaktige bilder og fristende beskrivelser som risikerer å gjøre selv den mest forsiktige av oss til en kakemons.
 
Oppskriftene er dessuten gjennomførbare og pedagogisk tilrettelagt.
 
 
Dag Tjersland, "Mitt Toscana", Font Forlag
 
Dag Tjerslands fargerike hyllest til sitt kjære Toscana er en flott innføring i et av verdens desidert mest forførende spiskamre.
 
Boken er skrevet med en inspirert penn, har særdeles flotte illustrasjoner, og gir et vell av spennende oppskrifter. Alt tilrettelagt i lyset fra syd.
 
 
Eyvind Hellstrøm, "Bagatelle - Hellstrøms siste måltid", Aschehoug Forlag
Den fascinerende fortellingen om Eyvind Hellstrøm og hans enestående bidrag til norsk kokekunst slutter nok ikke med kapitlet om den spektakulære sortien fra restaurant Bagatelle.
 
Beskrivelsen av "det siste måltid" på stjernerestauranten innrammes av en rekke fantastiske oppskrifter, matkunnskap og anekdoter fra nestoren i norsk gastronomi.
 
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 
Beste norske kokebok 2010
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no , Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2010".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 17 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 8. - 17. november 2010 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november 2010, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
• Selgende design og kommersielt potensiale
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Odd Ivar Solvold, stjernekokk og kokebokforfatter, innehaver Solvolds
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Per Borglund, matskribent og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Christian Brun
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her