Juryens bedømmelse

30 norske kokebøker ble meldt inn til Apéritif og Norli sin kåring av Beste norske kokebok 2009. Les hva juryen mente om de fem finalistene.

Den norske kokebokhøsten viser frodighet og ikke minst en stor bredde i konsepter, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Juryen gikk gjennom til sammen 30 kokebøker som ble vurdert etter 21 kriterier fra design, via fotografisk og trykkteknisk kvalitet, til originalitet og appetittvekkende evne.

Fem gode finalister
Juryen endte opp med fem kandidater som skilte seg ut fra de øvrige, og her kan du lese mer om hva juryen mente om de fem finalistene.
Beste norske kokebok 2009 er:
 
"Morten Schakenda om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom"
Norges mest profilerte baker viser hvorfor folk kjører milevis for å oppleve lukten og smaken fra de vedfyrte ovnene i Lom.
 
En inntagende bok fra ende til annen, med en sann, uslåelig suksesshistorie om kokken Morten Schakenda som brenner alle bruer og åpner et bakeri oppi dalom, nærmere bestemt i Lom. Boken er ført i pennen av John Rørdam som har flere kokebøker bak seg, blant annet med Arne Brimi og Gastronomisk Institutt.
 
Fotografiene av brødbaksten er rene kunstverk, og det er et godt tegn at man straks får lyst til å bake selv.
 
Dette er hva juryen mente om de øvrige finalistene:
 
Eyvind Hellstrøm: "Verdens beste ..."
En reise på første klasse til noen av verdens beste kokker.
 
Nok en gang har mesterkokken Eyvind Hellstrøm levert en perfeksjonistisk vare. Det er et privilegert og flott iscenesatt møte vi får med noen av verdens desidert beste kokker og deres varianter av lakseoppskrifter.
 
Boken har kostelige portretter og flotte illustrasjoner. En mektig bok med en glad laks i sentrum: Hellstrøm i sitt rette element.
 
 
Magnus Sjøberg og Baard Næss: "Mat fra skogen"
Usedvanlig fristende og inspirerende bok om naturens eget spiskammers.
 
Med sin tilforlatelige og naturnære stil er dette en kokebok som vil tiltale mang en matglad og naturglad nordmann- og kvinne. Nesten alle ingrediensene hentes fra skogen, som sopp, bær, urter og frukt.
 
Oppskriftene er godt forklart og illustrasjonene like tiltalende som selve ideen: Å lage en bok om kjærligheten til skogen og maten vi finner der.
 
 
Sigrid Strætkvern: "Øl med kniv og gaffel"
Beviser at øl er forfriskende og berikende selv om det tar veien om en tallerken.
 
Bak den overraskende tittelen skjuler det seg en kunnskapsrik og overbevisende presentasjon av hvordan øl kan inngå i matlagingen som mer enn bare et tilbehør.
 
Her er oppfinnsomme og solide oppskrifter, forklaringer som er skrevet i et tydelig og godt norsk språk, flott styling og fotos som gir deg matlyst.
 

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen: "Familiekokeboka"
Endelig har sjangeren "stor kokebok" fått en moderne, ungdommelig og tøff slektning.
 
Et vell av oppskrifter og praktiske tips preger denne kompakte, velskrevne og fornuftig illustrerte kokeboken. Boken er beregnet på familier, uten at den gir avkall på faglighet og kompetanse.
 
Familiekokeboka er nemlig ikke bare en kokebok for barn, men for alle, og på ulike nivåer er den svært anvendelig i hverdag som til fest. Det er kokebok som oser av nærhet, vennlighet og aktivitet, kort sagt som den gode familiestemningen et kjøkken bør fylles av.
 
 

Beste norske kokebok 2009
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no, Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2009".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 30 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 9. - 18. november 2009 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 20. november 2009, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Bent Stiansen, stjernekokk og vinner av fjorårets pris
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• KnutStene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Per Borglund, kokebokanmelder og eier av Norges største kokeboksamling
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

 
Foto: Pål Røhdal

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen