Juryens bedømmelse

30 norske kokebøker ble meldt inn til Apéritif og Norli sin kåring av Beste norske kokebok 2009. Les hva juryen mente om de fem finalistene.
Redaksjonen
20 November 2009 - 15:15

Den norske kokebokhøsten viser frodighet og ikke minst en stor bredde i konsepter, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Juryen gikk gjennom til sammen 30 kokebøker som ble vurdert etter 21 kriterier fra design, via fotografisk og trykkteknisk kvalitet, til originalitet og appetittvekkende evne.

Fem gode finalister
Juryen endte opp med fem kandidater som skilte seg ut fra de øvrige, og her kan du lese mer om hva juryen mente om de fem finalistene.
Beste norske kokebok 2009 er:
 
"Morten Schakenda om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom"
Norges mest profilerte baker viser hvorfor folk kjører milevis for å oppleve lukten og smaken fra de vedfyrte ovnene i Lom.
 
En inntagende bok fra ende til annen, med en sann, uslåelig suksesshistorie om kokken Morten Schakenda som brenner alle bruer og åpner et bakeri oppi dalom, nærmere bestemt i Lom. Boken er ført i pennen av John Rørdam som har flere kokebøker bak seg, blant annet med Arne Brimi og Gastronomisk Institutt.
 
Fotografiene av brødbaksten er rene kunstverk, og det er et godt tegn at man straks får lyst til å bake selv.
 
Dette er hva juryen mente om de øvrige finalistene:
 
Eyvind Hellstrøm: "Verdens beste ..."
En reise på første klasse til noen av verdens beste kokker.
 
Nok en gang har mesterkokken Eyvind Hellstrøm levert en perfeksjonistisk vare. Det er et privilegert og flott iscenesatt møte vi får med noen av verdens desidert beste kokker og deres varianter av lakseoppskrifter.
 
Boken har kostelige portretter og flotte illustrasjoner. En mektig bok med en glad laks i sentrum: Hellstrøm i sitt rette element.
 
 
Magnus Sjøberg og Baard Næss: "Mat fra skogen"
Usedvanlig fristende og inspirerende bok om naturens eget spiskammers.
 
Med sin tilforlatelige og naturnære stil er dette en kokebok som vil tiltale mang en matglad og naturglad nordmann- og kvinne. Nesten alle ingrediensene hentes fra skogen, som sopp, bær, urter og frukt.
 
Oppskriftene er godt forklart og illustrasjonene like tiltalende som selve ideen: Å lage en bok om kjærligheten til skogen og maten vi finner der.
 
 
Sigrid Strætkvern: "Øl med kniv og gaffel"
Beviser at øl er forfriskende og berikende selv om det tar veien om en tallerken.
 
Bak den overraskende tittelen skjuler det seg en kunnskapsrik og overbevisende presentasjon av hvordan øl kan inngå i matlagingen som mer enn bare et tilbehør.
 
Her er oppfinnsomme og solide oppskrifter, forklaringer som er skrevet i et tydelig og godt norsk språk, flott styling og fotos som gir deg matlyst.
 

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen: "Familiekokeboka"
Endelig har sjangeren "stor kokebok" fått en moderne, ungdommelig og tøff slektning.
 
Et vell av oppskrifter og praktiske tips preger denne kompakte, velskrevne og fornuftig illustrerte kokeboken. Boken er beregnet på familier, uten at den gir avkall på faglighet og kompetanse.
 
Familiekokeboka er nemlig ikke bare en kokebok for barn, men for alle, og på ulike nivåer er den svært anvendelig i hverdag som til fest. Det er kokebok som oser av nærhet, vennlighet og aktivitet, kort sagt som den gode familiestemningen et kjøkken bør fylles av.
 
 

Beste norske kokebok 2009
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no, Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2009".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 30 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 9. - 18. november 2009 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 20. november 2009, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Bent Stiansen, stjernekokk og vinner av fjorårets pris
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• KnutStene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Per Borglund, kokebokanmelder og eier av Norges største kokeboksamling
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

 
Foto: Pål Røhdal

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her