Kaffen kan bli dobbelt så dyr

Klimaendringer og økende kaffetørst i u-land gir dyre dråper.

Utviklinglandene har fått smaken på kaffeslabberas. Særlig i de hurtigvoksende økonomiene i Asia øker kaffetørsten for hvert år som går. Høyere levestandard gir nye forbruksmønstre, og det er dårlige nyheter for kaffeelskere i Norge.

Stigende etterspørsel og dårlig vær i Sør-Amerika fører til at kaffeprisene har steget med 104 prosent på New Yorks råvarebørs siden juni i fjor, skriver business.dk.

Alt tyder på at prisene kommer til å fortsette å stige, mener ekspertene.

I forrige uke økte prisen på etiopisk kaffe med nesten 10 prosent. Samtidig varsles det rekordregn over Colombia, mens International Coffee Organisation (ICO) varsler at Brasils produksjon kommer til å falle 10 prosent neste år som følge av dårlig vær.

Hardt regn eller frost den ene året kan påvirke avlingene av kaffe i flere år framover.

Ifølge ICO steg det globale forbruket av kaffe med 2,4 prosent i fjor. Samlet ble det solgt åtte millioner tonn kaffe, og det er ny "verdensrekord".

Prisøkningnen bremeser imidlertid ikke forbruket, og ICO påpeker at kaffedyrkerne og -selgere går gode tider i møte.

Kaffekjeden Starbucks planlegger å tredoble antallet utsalg i Kina i løpet av de neste fem årene. Samtidig vender kjeden blikket mot India, hvor forbruket av kaffe steg med cirka 90 prosent mellom 1998 og 2008, skriver business.dk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen