Kaffeprisene raser

Kaffeprisene raser

Gjennomsnittsprisen er lavere enn på 32 måneder, men utviklingen går hver sin vei for Arabica- og Robusta-bønner.
18 Mars 2013 - 17:41

Etter finanskrisen drikkes det mye mer av den billigere Robusta-bønnen. Det har fort til at prisen på Arabica-bønnen har blitt halvvert i løpet av to år. Det sier innkjøpsdirektør Tony Broman i Löfbergs til svd.se.

Mellom september 2011 og samme måned i 2012 sank forbruket av Arabica med 6,2 prosent, mens forbruket av Robusta økte med 11 prosent, ifølge råvareanalytikere.

Gjennomsnittsprisen for kaffe nådde sin foreløpige topp i april 2011, da gjennomsnittsprisen for alle kaffesorter var 2,31 kroner per pund, eller 29 norske kroner etter dagens valutakurs.

Store avlinger førte til lavere priser etter toppnoteringen. Verdens kaffeeksportører tjente 22 milliarder dollar i 2012, en nedgang på 9,6 prosent fra året før. Inntektene fra Robusa alene økte imidlertid fra 5,1 til 6,1 milliarder dollar.

På kaffebørsene i London og New York er forskjellen i prisen på Arabica og Robusta er nå 50 cent per pund, den minste differansen på fire år. Og prisforskjellen kan bli enda enda mindre. Vietnam, som er verdens fremste produsent av Robusta, er ramet av tørke. Dette forventes å øke presset på bønnen, sørlig fordi forbruket av ”instant coffee” øker. Robusta er grunnlaget for denne kaffen, som det ble drukket 6,5 prosent mer av i 2012 enn i året før.

Prisen på Arabica tynges også av en forventet rekordavling i Brasil. En usikkerhetsfaktor er likevel sykdommen kaffebladrust, som sprer seg fra Mellom-Amerika til andre kaffeproduserende land i området.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her