Kaffeprisene raser

Kaffeprisene raser

Gjennomsnittsprisen er lavere enn på 32 måneder, men utviklingen går hver sin vei for Arabica- og Robusta-bønner.

Etter finanskrisen drikkes det mye mer av den billigere Robusta-bønnen. Det har fort til at prisen på Arabica-bønnen har blitt halvvert i løpet av to år. Det sier innkjøpsdirektør Tony Broman i Löfbergs til svd.se.

Mellom september 2011 og samme måned i 2012 sank forbruket av Arabica med 6,2 prosent, mens forbruket av Robusta økte med 11 prosent, ifølge råvareanalytikere.

Gjennomsnittsprisen for kaffe nådde sin foreløpige topp i april 2011, da gjennomsnittsprisen for alle kaffesorter var 2,31 kroner per pund, eller 29 norske kroner etter dagens valutakurs.

Store avlinger førte til lavere priser etter toppnoteringen. Verdens kaffeeksportører tjente 22 milliarder dollar i 2012, en nedgang på 9,6 prosent fra året før. Inntektene fra Robusa alene økte imidlertid fra 5,1 til 6,1 milliarder dollar.

På kaffebørsene i London og New York er forskjellen i prisen på Arabica og Robusta er nå 50 cent per pund, den minste differansen på fire år. Og prisforskjellen kan bli enda enda mindre. Vietnam, som er verdens fremste produsent av Robusta, er ramet av tørke. Dette forventes å øke presset på bønnen, sørlig fordi forbruket av ”instant coffee” øker. Robusta er grunnlaget for denne kaffen, som det ble drukket 6,5 prosent mer av i 2012 enn i året før.

Prisen på Arabica tynges også av en forventet rekordavling i Brasil. En usikkerhetsfaktor er likevel sykdommen kaffebladrust, som sprer seg fra Mellom-Amerika til andre kaffeproduserende land i området.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen