Kakao

Kakaotreet, på latinsk Theobroma cacao, dyrkes i tropisk klima over hele verden, og de vestafrikanske landene står for den største produksjonen. Kakaofruktene minner om store valnøtter eller meloner. I modningsprosessen skifter fargen fra gult til oransje
Redaksjonen
20 November 2002 - 13:24

Hver frukt inneholder 20-50 kakaobønner omgitt av klebrig, hvitt fruktkjøtt. Kakaofruktene høstes for hånd, og etter innhøsting ligger kakaobønnene innpakket i bananblader i solen og gjærer i 3-4 dager. Denne gjæringen kalles fermentering og er første ledd i smaksutviklingen.

Deretter tørkes kakaobønnene i solen i 8-12 døgn før kvalitetskontrollen starter. I løpet av gjæringen skifter bønnene farge fra den opprinnelige skifergrå til  mørkebrun, og vannmengden i bønnene reduseres fra ca 50% til under 10%. Totalt sett gjennomgår bønnene en meget hard kvalitetstest der kun små avvik gjør at vi ikke bruker dem i sjokoladeproduksjon.

Kakaoen smakte tidligere helt forskjellig fra dagens drikk. Først på 1800-tallet oppdaget en hollandsk apoteker en metode som gjorde det mulig å skille ut store mengder av fettet fra kakaobønnene og senere male resten til et fint kakaopulver. Spisesjokoladen ble først produsert i 1847 i Bristol etter mange års eksprimentering, og den første melkesjokoladen ble laget i Sveits i 1857.

For generasjoner av nordmenn har en kopp varm kakao vært ensbetydende med familiehygge, omtanke og trygghet. Folkedrikken har fylt mørke og kalde vinterkvelder med lys og varme og utallige små gode øyeblikk ute i naturen.

 

Klikk her for Freia-oppskrifter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Dagens rett

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svært enkelt og godt om du følger våre råd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her