Kald sommer ga godt rødvinssalg

Ny statistikk utarbeidet på vegne av Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) viser at salget av rødvin til norske serveringssteder økte med 11 prosent i 2007.
Redaksjonen
06 Mars 2008 - 12:00

Statistikken viser videre at smakstilsatt rom var det raskest voksende brennevinet til norske barer og restauranter i samme periode. 
 
På oppdrag av VBF utarbeider Focus Wines AB statistikk over salget til norske serveringssteder fra logistikkselskaper og Vinmonopolet.
 
Klar trend
En klar trend for salget til serveringsstedene i året som gikk var at rødvin og rosévin styrket sin markedsandel etter en vekst på henholdsvis 11 prosent og 38 prosent. Salget av hvitvin økte i tilsvarende periode med 4,4 prosent sammenliknet med året før.
 
- En årsak til at salget av rødvin økte så markant, var trolig fjorårets sommer, som var kaldere enn året før. I 2006 var situasjonen omvendt. Da økte salget av hvitvin med hele 12,5 prosent, mens salget av rødvin sank med 1,1 prosent. Det blir derfor interessant å følge utviklingen i år for å se om det er snakk om et reelt trendskifte, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.
 
Champagne øker
Statistikken fra VBF viser at salget av champagne og musserende viner fortsatte å øke i året som gikk. Totalt ble det i 2007 solgt nærmere 140 000 liter champagne og til sammen over 260 000 liter musserende viner til norske barer og restauranter.
 
- Champagne blir stadig mer populært på norske serveringssteder, og totalt økte salget med hele 33 prosent sammenliknet med året før. Dette viser at nordmenn nå for alvor har fått sansen for champagne, og vi tror at veksten vil fortsette i 2008, sier Ingunn Jordheim.
 
Økt interesse for whisky
Salg til serveringsstedene i 2007 viser at interessen for whisky er økende. Totalt gikk salget av whisky opp med 12,5 prosent sammenliknet med året før.
 
Stor interesse
- Interessen for whisky er nå stor blant norske utelivsgjester. Irland holder fremdeles posisjonen som det største whiskylandet til serveringsbransjen og hadde i fjor en vekst på 12 prosent. Amerikansk whisky og maltwhisky fra Skottland var imidlertid de landene som hadde den sterkeste veksten og økte med henholdsvis 27 prosent og 26 prosent, sier Jordheim. 
 
Vodka mest populært
For brennevin er vodka fremdeles det mest populære produktet på norske serveringssteder, og totalt ble det solgt over 275 000 liter i 2007.
 
- Vodka er det desidert mest populære brennevinet på norske serveringssteder. Statistikken viser imidlertid at rom, og da spesielt smakstilsatt rom, blir stadig mer populært. Totalt ble det solgt over 170 000 liter rom til norske serveringssteder i 2007, sier Jordheim.

Om statistikken
Statistikken er basert på innrapportering fra logistikkselskapene samt Vinmonpolet, og dekker salg til serveringssteder med bevilling. Statistikken er utarbeidet av Focus Wines AB på oppdrag av VBF. Statistikken inkluderer også salg til serveringssteder gjennom Vinmonopolet. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her